• Начало »
  • Новини »
  • За какво трябва да внимаваме при избора на велосипед от базари и форуми!

За какво трябва да внимаваме при избора на велосипед от базари и форуми!

28 април 2022
За какво трябва да внимаваме при избора на велосипед от базари и форуми!
Тъй като получавам не малко запитвания с прикачени линкове към разни обяви в о ел екс и други базари, давам общ отговор на всички.
 
Първото нещо, което проверявам при покупката на употребяван велосипед, е окачването, защото ако то има проблем цената за ремонта му е много висока, особено при велосипеди с двойно окачване.
 
Какво правя: Оглеждам внимателно тръбите на амортисьора, най-вече около семерингите, защото повечето проблеми могат да се видят там. След това отключвам амортисьора и го натискам за да разгледам отново тръбите при натиснато положение. Ако движението е нормално и свободно и не видя сериозна ръжда по тях, то преминавам към задното окачване, което също проверявам. Имайте предвид обаче, че даже и да няма ръжда и амортисьорите работят добре трябва да им направите нужната профилактика и смазване, а понякога и да смените уплътненията на въздушните такива, защото изпускане на въздух от въздушен амортисьор няма как да хванете при първоначалният оглед.
 
Проверил окачването преминавам към спирачната система. Първото нещо което правя е да стисна ръкохватките на спирачките и да видя дали и какъв ход имат. Не е проблем да са по-твърди или по-меки, но не и да не могат да се стиснат въобще или пък да са прекалено меки. И в двата случая вероятно става дума за някакъв проблем, който трябва да отстраня. Прекалено твърдите спирачки са сигнал, че или е запушена системата или буталата не работят. Възможно е и с обикновено почистване на спирачните апарати да заработят, но може и да са блокирали и да се наложи да подменя изцяло някой компонент от тях. При прекалено меките пък вероятно става въпрос за въздух в системата и това което трябва да направя е, да обезвъздуша системата и да я допълня. И тук може да има скрит проблем и той е, изпускане на хидравлична течност най-вече от буталата при ръкохватките. За скъпите модели може да намеря части и да сменя уплътненията, но при евтините се налага смяна на цялата ръкохватка, защото всичко при тях е капсуловано.
 
След стискането на ръкохватките повдигам последователно предната и задната гуми и ги завъртам. Оглеждам каплите за кривини, както и роторите на спирачките. Освен този преглед гледам дали колелото се движи свободно минавайки през спирачните апарати и отново стискам ръкохватките на спирачките за да видя при стискане и отпускане как се държи системата. Много често се случва апаратите да са леко изместени и движението да е трудно, както и роторите да са криви, като в някой момент от движението да се опират в накладките и да спират движението. Тези два проблема се решават сравнително лесно с изправяне на роторите и балансиране на апаратите, но понякога се налага смяна на роторите или малко по-сложно центриране на спирачните апарати.
 
Проверил съм спирачната система и каплите за кривини, стискам докато ги оглеждам и спиците две по-две. Спиците трябва да са твърди на стискане, а не меки. Мекотата с една дума означава, че са зле. Опънат на всяка спица е различен и ако геометрията все още е добра, то най-малкото зоните на товароносимост за различни. Не може да разчитам на такава капла, не и при планинските велосипеди.
 
Огледал спиците, спирачната система, окачването и каплите, преминавам към скоростно-командната система. Като цяло при нея и да се наложи някаква смяна на компонент, то той е евтин и не е кой знае какъв критерии при избора на велосипед, но за всеки случай проверявам всичко. Оглеждам внимателно геометрията на задният дерайльор, защото той е по-открит и по-податлив на механични проблеми. Карам приятел или някой да ми помогне като повдигне задната гума, а аз между временно въртя петалите и превключвам скоростите, за да видя как работят командите и въобще цялата скоростна система. Не е проблем, че може да не се включват всички скорости, защото настройката им е сравнително лесна. Командите трябва леко да се щракат, защото ако трудно или мудно превключват вероятно трябва да им се направи профилактика, а понякога да се сменят жилата и броните им.
 
На финала сме <img src="https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ta5/1.5/16/1f642.png" alt="

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още