Велосипедна кавалерия

2 май 2022
Велосипедна кавалерия

От създаването си велосипедът е бил постоянен другар на човека и незаменим инструмент за предвижване. Така в началото на 20 век се създават велосипедната кавалерия. В началото предимно за разузнаване, като много по-удобно, бързо и тихо средство за придвижване, а след това и за транспорт на боеприпаси, медицинско и военно обурудване. Все пак където може да мине човек, може и велосипед, а и може да се ремонтира бъро и лесно, както и не изисква никакво гориво за да се движи.

 

И така се появява първият военен модел велосипед M0-05, a през двете световни войни няма армия, която да не използва в бойните действия велосипед. Здрава стоманена рамка, която може да носи до 200 килограма. Усилена конструкция с тегло 27 килограма е използвана за разузнаване и транспорт, дори и за линейка.

 

През последните години тази бойна единица е закрита в почти всички държави освен Швейцария, където изненадващо армията закупува нови бойни велосипеди на немската Fahrrad, но този път много по-осавременени. Рамката отново е стоманена, но вече е добавена скоростна система, а използваните спирачки са на немският топ производител Magura.

 

Разбира се много скоро въртенето на педали в армията ще е история, защото бойните действия ще бъдат извършвани изцяло от роботизирани бойни единици, управлявани от софтуер разработен и управляван от човека.

 

Същата тенденция се забелязва и при обикновените велосипеди – все повече електроника и все по-малко механични действия и усилие от водача. Радвам се обаче, че даже при електрическите велосипеди, колкото и електроника да са сложили, за да го нарекат велосипед, трябва да въртиш педалите.

 

Войните няма да са това което са сега, но къде ще сложим човека избутвайки го все повече от човешкото, каквото е и въртенето на педали?

Axess Debris
11 март 2023

Axess Debris е проектиран да осигури гладко и комфортно каране, независимо дали пътуваме до работа, обикаляме градските паркове или решим да покараме по някоя горска пътечка в планината...

прочети още

Харесвам детско-юношеските модели на немската Bulls, защото са оборудвани с всичко необходимо както за града, така и за туристически пътеки и паркове......

прочети още

Погледнат отдалеч, веднага се забелязва, че Merida Big Ninety Nine е върхов клас планински велосипед. Лисичата опашка, лого на американската компания известна с върховите си класове окачвания, в комбинация с японският Deore SLX скоростно-коменден сет и SLX хидравликите с 203 мм XTR ротори и педали комбиниращи удобството на педалната платформа и ефективната SPD система, са повече от достатъчни показатели за това.

прочети още