Велосипедната боза..

24 ноември 2022
Велосипедната боза..
 
Какво е велосипедна боза и как да я направим в домашни условия.
 
Съставките на велосипедната боза са: масло, вода, ръжда, пръст и малък процент обезмаслител. Процентнотно съдържание може да варира, но това са съставките й.
 
 
Съда в който се забърква и приготвя велосипедната боза, са ботушите на амортисьора, като не се изискват особени познания за приготвянето й, а малко повече старание и търпение.
 
 
За да стане истински качествена и с висока плътност, съставките поставени в съда трябва да отлежат около година-две, а ето как и се прави.
 
 
Велосипедната боза се прави сравнително лесно. Караш по горските прашни пътеки, след това старателно миеш велосипеда с водоструйката, задължително използвайки и обезмаслител, особено около много прашните семеринги и защото си чувал, че трябва да се смазва, обливаш с масло пак там амортисьора, но най-добре с WD-40, че по-лесно минава тръбичката през семеринга и готово - изпълнил си първият етап от приготвянето й.
 
 
За вторият етап трябва време - около година/две, затова трябва да се заредиш с търпение.
Не повече от година трябва за да чуеш как приготвяния от теб флуид (бозата) се шляка при движението на амортисьора.
С боза в ботушите движението на амортисьора е досущ все едно имаш хидравлика. Чува се един такъв звук на глогочене и шльокане, все едно флуида (бозата) минава от едната камера в другата. И наистина ефекта е такъв. Бозата от най-долно си положение в ботуша, може да се качи през отвора за болтовете при пружинките и обратно, като звукът е почти като при хдравликата, само дето ефекта не е същият...
 
 
След известно време даже се получава "ребаунд" ефект - триенето се е увеличило заради леко ръждивите тръби и окачването се движи с по-плавен, леко вдървен ход, досущ настройката за ребаунд.
 
 
Внимание!
 
 
Ако случайно видиш, че бозата излиза през семерингите то знай, че си попрекалил със съставките й. В този случай поставяш велосипеда на обратно (седалка-кормил) и използвайки пластмасова или дървена шпатула, за да не нараниш стейшъните ей!, леко я вкарваш между семеринга и тръбата. И бъди внимателен да не изсипеш целия ценен флуид - бозата. 100-на грама са достатъчни, след това обръщаш и се понасяш доволен. Може да ги сложиш в бурканче и да си ги пазиш за доливане - ако случайно спреш да чуваш шлякащият звук при движението на амортисьора.
За да не ме изненада велосипедната боза, когато отварям амортисьор, особено Suntour, особено при велосипед който явно не е виждал обслужване отдавна, имам винаги до мен пластмасова кофа, за да не изпусна грам от този ценен флуид - велосипедната боза.
Stevens Izoard
26 ноември 2023

Кръстен на известният Col d'Izoard планински проход в Алпите, който е и част от престижното колоездачно състезание във Франция- Тур дьо Франсе, Izoard e тренировъчен велосипед, който се отличава с уверено управление, ниско тегло и доста мощност.

прочети още
Biomega New York City
26 ноември 2023

Как да не се радваш на работата си, като всеки ден срещаш нещо уникално...

прочети още