С ТВЪРДА РАМКА

Планинските велосипеди Hardtail - твърдаци са популярен избор както за начинаещи, така и за опитни карачи поради своята простота и по-ниски изисквания за поддръжка.

Планинският велосипед с твърда рамка има вилка с окачване отпред, но няма задно окачване (оттук и „хардтейл“), което го отличава от велосипедите с пълно окачване, които имат системи за предно и задно окачване.

Някой от предимства им са това, че за по-ефективни при въртене на педали, особено при изкачвания и равен терен, от велосипедите с пълно окачване. Това е така, защото има по-малки загуби на енергия в системата на окачването. По-евтини и лесни за поддръжка са, защото липсват компонентите на задното окачване. Също така са по-леки, защото има по-малко движещи се части.

Сред предимствата им е и това, че са по-евтини, което ги прави идеални за любители и начинаещи.

Хубавото им е и това, че са много по-универсални от останалите. Голяма част са проектирани да могат да им се поставят, калници, багажник, степенка, дори осветителна система, което ги прави добри както за градско каране, така и за туризъм или каране по планински, не много груби терени с леки спускания.

Подреди по