Тунингът при електровелосипедите

15 септември 2022
Тунингът при електровелосипедите
Принципно тунинг на 50Nm мотор е безсмислен. Редуктора му е по-слаб, както и цялото задвижване. Тествал съм Active Line с премахнато ограничение и със зор може да навъртиш около 35 kм/ч, което обезсмисля почти инвестицията от близо 400 лева за чипа. Въобще даже не ми се коментира комбинацията от Active Line, Shimano Nexus и тунинг - просто забравете!
 
Редуктора е системата по която се различават като цяло различните видове електродвигатели. Мощността при електромоторите е 250 W или поне при повечето от тях, но разликата идва от използваните видове редуктори. Редуктора е системата която редуцира оборотите на двигателя и увеличава моментната му сила. Моментната сила е важен показател при големи натоварвания затова в зависимост от класа велосипед се различават и използваните мотори.
 
Ако си много тежък то по-добре е да имаш мотор с по-хубав редуктор или с по-голяма моментна сила, заради по-голямата тежест която трябва да понесе мотора при задвижването. Същото важи и ако велосипеда се кара в планината, не случайно планинските класове велосипеди, оборудвани с електромотори, са с минимум 70Nm, а повечето дори с 85Nm. Тези мощни мотори понасят тунинг, въпреки че е по-добре да се свикне с машината за да се разбере дали въобще има смисъл от него.
Примерно скоростта изкачвайки туристическата пътека към Алеко е не повече от 25-30 км/ч или поне аз с максимум толкова катеря, което почти обезсмисля премахването на ограничението.
 
Другото което донякъде обезсмисля тунинга е това, че няма никакво съпротивление при движението след като мотора се изключи достигайки прага от 25 км/ч. Усещането за съпротивление идва от липсата на помощта на електродвигателя и разбира се 10 килограма по-тежка машина. Разбира се първоначално ти се струва, че караш на задна спирачка, но нормално като си се разглезил така е.
 
Като цяло подобен тунинг вълнува предимно начинаещите заради по-високата скорост на движение, но без опит машината се амортизира много бързо.
 
И все пак има добра новина за любителите на високи скорости. Bosch са пуснали мотори от стара генерация с 350 вата мощност и !!! ограничени не на 25 км/ч а на 45 км/ч. (на снимката) С по-мощен редуктор и по-мощен еклектромотор единственият проблем на машината, е батерията.
 
Но това е положението искаш по-голяма скорост, имаш я, но си съкращаваш около тройно удоволствието от карането, защото горе-долу толкова пада обхвата на батерията при максимално натоварване на мотора.
 
Иначе движението с електровелосипед е вълнуващо приключение, но както всяко ново нещо, отнема време за адаптация и научаването на новите умения за боравенето му, а не както разправя един приятел - купуват ги, веднага премахват ограничението, карат ги на максимум година и след това го продават в O Ел Екс-а...
 
Премахването на ограничението не винаги е лоша стъпка, но си трябват умения за боравенето с "новата" машина...

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още