Specialized Rumor

14 януари 2024
Specialized Rumor
Толкова и се искаше, че си бе измислила история, която разказваше на всичките си приятели с такъв ентусиазъм и вълнение, че в малкото градче Блу Ридж тръгна слухът, че малко странната Кети наистина е карала сама велосипед в планината…
 
 
В крайна сметка всичко наистина красиво тръгва от детските мечти, стига разбира се да не ги забравим и да вярваме в тях, нали?
 
 
Години по-късно взирайки се в суровите върхове на Блу Ридж, седейки на седалката на любимият си велосипед, Кети с въодушевление и сълзи на очи си спомняше за тази си измислена история. Колко пъти заспиваше с нея и колко години й трябваха да я осъществи…
 
 
Вероятно историята за Кети не е само измислена, защото подобни мечти сигурно много от нас са имали като деца и вярвам, че всеки рано или късно ще ги осъществи или вече го е направил, като мен.
 
 
Specialized Rumor е за жената с приключенски дух, която също като Кети, иска велосипед за пътешествия, велосипед който да я отведе далеч от това да си обичайната жена, там където ставаш едно цяло със заобикалящият те свят.
Жените трудно избират велосипед, който да отговаря в максимална степен на нуждите и очакванията им. Като един от иноваторите и водещи компании в инженерингови разработки, Spcialized осъзнават, че освен чисто физическото различие на жените, те търсят и различно усещане карайки в планината и точно тези два фактора стоят в основата на създаването на Rumor.
 
 
Концепцията е ясна, да видим изпълнението…
 
 
Проектирана за ежедневно каране, рамка със 110 мм. ход и изработена от алуминиева сплав M5, за която Specialized твърдят, че е… специална, работят в синхрон създавайки усещане за увереност и лекота, а и са оптимизирани да използват целият ход на окачването.
 
 
Дизайнът на предния триъгълник създава ниска височина на стойката, която все пак осигурява място за клетка за бутилка при всички размери.
 
 
Завърташ педалите и ти се струва, че са ти сложили батерии като зайчето на Дюрасел – лекота и мощност.
Ниско разположената горна тръба и стръмният ъгъл на долната тръба създават компактен външен вид на велосипеда, а технологията на Specialized за автоматичен реглаж на поръчковия амортисьор RockShox Monarch RL , по-късите колянови рамена и удобното седло Body Geometry Jett – специфичните за пола компоненти, гарантират че всяка жена ще се влюби в Rumor.
 
 
Каква е тази технология на Specialized за автоматичен реглаж на окачването?
 
 
Всеки знае, че дори опитни колоездачи карат години, без да настроят правилно окачването си и пропускат да използват пълният му капацитет, затова е толкова важна настройката на провисването.
 
 
Като общо правило провисването в предната и задната част на велосипеда трябва да бъде сходен процент от хода на окачването, за да се запази балансът на возията, тъй като то контролира височината на велосипеда. Ако задният амортисьор е с твърде малко провисване, той ще бъде прекалено удължен и тежестта ни ще се прехвърли напред. Осен, че ще нарушим равновесието си, ще почувстваме и по-голяма грубост в задната част. Ако пък задницата е с твърде голям провис, тежестта ни ще се прехвърли отзад и вилката ще ни се стори лека. Баланса ще е нарушен, а леката предница ще ни създаде проблем и в завоите.
 
 
Тук се включва технологията за елементарна настройка на провисването на Specialized.
 
 
Как работи?
 
 
Напомпваме амортисьора с 50 psi над теглото или до три пъти теглото ни в килограми – до 300 psi, сядаме върху седлото, ако ще караме с раница, нея също заедно с целият багаж в нея, след това развъртаме капачката на червеният клапан и натискаме вентила докато не изпуснем целият въздух и сме готови за каране. Лесно нали?
 
 
Трансмисията на Rumor…
 
 
Групата на SRAM X9, използвана при скоростната система, е ниво надолу от върховата им X0 и се равнява на Deore XT при Shimano. Корпуса на X9 дерайльора е масивен, със силни възвратни пружини в рамото, които подържат веригата винаги оптегната. Това е дерайльор с Type 2 технологията, която позволява да се заключи стабилизатора, като така да можем лесно да свалим задното колело. X7 превключватели и преден дерайльор, допълват лесната и точна смяна на предавките.
 
 
Две верижни колелета отпред с 22-34 зъба и 10-ет скоростна венец касета с 11-36 зъба, осигуряват пълният диапазон от предавателни числа в този клас.
 
 
Оптималния пренос на мощност и като цяло лекото движение на Rumor е заради проходните оси при Rovel колелетата и SRAM манивелата, която на куха ос и извънбордно поставени лагери. С две думи, никакъв компромис!
 
 
Малко и за използваният спирачният комплект Avid Elixir 5 R SL. Elixir R е същият като Elixir 7, просто SRAM промениха имената на сериите за да съвпадат с имената на групите им X7, 9 и т.н. SL пък означава, че този комплект е възможно най-лекият (Super Light), но за да е такъв накладките са органични с алуминиева подложка, не че масово се продават със стандартни със стоманена, които са по-тежки. Това са добри спирачки, стига да отделим време и да ги настроим правилно.
 
 
Колелетата споменах, че са с главини Specialized на проходни оси и Roval, алуминиеви шини. Само ще допълня, че обутите на тях Continental CrossKing 29x2.3 гуми, не са за агресивно каране, но са идеални за туризъм. Все пак ако някой иска винаги може да ги смени с такива, които биха дали повече сцепление в завой и при по-тежки трасета.
 
 
Завършвам с телескопичното колче което за каране по плавни пътеки донякъде е излишно, но пък определено дава предимство при стръмни спускания, там за където е изобретено.
 
 
Rumor не е просто някакъв велосипед, а вълшебен велосипед, стига разбира се да имаме богато въображение като Кети и да вярваме, че мечтите се превръщат в реалност само когато сме упорити и ги следваме!
 
 
Приятен ден!

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още

В един перфектен свят въздушният обем на гумата ще оптимизиран за поемане на големи удари, общото тегло на колелото ще сведено до минимум и диаметърът на гумата ще осигурява възможно най-ниското съпротивление при търкаляне, но перфектни неща няма…

прочети още