Shimano Nexus

15 септември 2022
Shimano Nexus

Simano Nexus или по-новата им серия Alfine, e може би най-добрата скоростна система за града.

Защитените от атмосферни влияния скрити в главината скоростни предавки в пъти намаляват нуждата от каквато и да е поддържка, а и при тестовете дават невероятен пробег преди да се износят, около 90 000 километра.

Другото предимство при тези главини, е това, че скоростите могат да се сменят в покой, т.е. не е необходимо въртеливо движение за да преминеш от една на друга предавка. Причината за това е в самото им устройство. На централата ос или така наречената скоростна ос, са поставени така неречените кученца, който задвижват различните орбитални механизми без да е необходимо движение, освен превключването им.

Alfine се предлагат с възможност за ремъчно задвижване, а разликата между ремъка и веригата е в по-големия пробег и липса на каквато и дае поддръжка на ремъка. Около 30 000 километра е ориентировъчният пробег на ремъка за разлика от веригата, при който е едва 5000 и то ако периодично се почиства и смазва. Ремъчното задвижване е и много по-тихо и заради липсата на смазка, по-чисто от веригата. С две думи карайки Alfine с ремъчно задвижване забравяш за ежегодишната поддръжка на велосипеда, разбира се това не важи за останалите компоненти на велосипеда, като амортисьор и спирачна система.

Оптимизирани предимно за градска употреба, тези главини не са много за трекинг турове или поне не и за по-стръмни изкачвания заради ниските си предавателни числа. Нищо, че световният рекорд за обиколка на света е бил поставен преди време точно с Alfine главина, при стръмни изкачвания се изиква повече мощност или по-нисък ритъм на виртене, от там и по-голяма умора крайки с тях.

Високият технологичен пробег, тишината при работа и удобството при смяна на предавките в покой, правят тези главини идеални за градските велосипеди.

Axess Debris
11 март 2023

Axess Debris е проектиран да осигури гладко и комфортно каране, независимо дали пътуваме до работа, обикаляме градските паркове или решим да покараме по някоя горска пътечка в планината...

прочети още

Харесвам детско-юношеските модели на немската Bulls, защото са оборудвани с всичко необходимо както за града, така и за туристически пътеки и паркове......

прочети още

Погледнат отдалеч, веднага се забелязва, че Merida Big Ninety Nine е върхов клас планински велосипед. Лисичата опашка, лого на американската компания известна с върховите си класове окачвания, в комбинация с японският Deore SLX скоростно-коменден сет и SLX хидравликите с 203 мм XTR ротори и педали комбиниращи удобството на педалната платформа и ефективната SPD система, са повече от достатъчни показатели за това.

прочети още