Shimano Nexus

15 септември 2022
Shimano Nexus

Simano Nexus или по-новата им серия Alfine, e може би най-добрата скоростна система за града.

Защитените от атмосферни влияния скрити в главината скоростни предавки в пъти намаляват нуждата от каквато и да е поддържка, а и при тестовете дават невероятен пробег преди да се износят, около 90 000 километра.

Другото предимство при тези главини, е това, че скоростите могат да се сменят в покой, т.е. не е необходимо въртеливо движение за да преминеш от една на друга предавка. Причината за това е в самото им устройство. На централата ос или така наречената скоростна ос, са поставени така неречените кученца, който задвижват различните орбитални механизми без да е необходимо движение, освен превключването им.

Alfine се предлагат с възможност за ремъчно задвижване, а разликата между ремъка и веригата е в по-големия пробег и липса на каквато и дае поддръжка на ремъка. Около 30 000 километра е ориентировъчният пробег на ремъка за разлика от веригата, при който е едва 5000 и то ако периодично се почиства и смазва. Ремъчното задвижване е и много по-тихо и заради липсата на смазка, по-чисто от веригата. С две думи карайки Alfine с ремъчно задвижване забравяш за ежегодишната поддръжка на велосипеда, разбира се това не важи за останалите компоненти на велосипеда, като амортисьор и спирачна система.

Оптимизирани предимно за градска употреба, тези главини не са много за трекинг турове или поне не и за по-стръмни изкачвания заради ниските си предавателни числа. Нищо, че световният рекорд за обиколка на света е бил поставен преди време точно с Alfine главина, при стръмни изкачвания се изиква повече мощност или по-нисък ритъм на виртене, от там и по-голяма умора крайки с тях.

Високият технологичен пробег, тишината при работа и удобството при смяна на предавките в покой, правят тези главини идеални за градските велосипеди.

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още