Искрящият Scott Spark..

17 декември 2022
Искрящият Scott Spark..

Искрите са малки твърди частици, излъчващи светлина поради високата си температура. Вероятно точно такава мисъл се е въртяла в главата на швейцарците от Scott, когато са го проектирали представяйки си горещите човешки тела седейки на седлото му и въртейки лудо педалите по красивите планинските пътеки на швейцарските Алпи.


Това което ми направи най-голямо впечатление, поглеждайки го, бе големината на рамката - огромна е. До сега не бях виждал подобен размер рамка, а качвайки се да го изпробвам, се върнах 30 години назад, когато от любопитство се качих за първи път на велосипеда на дядо ми, на който не можех да сядам на седалката, а го карах прав.

Харесвам и патентованият лост - Twinloc, с който лесно се управлява LTD (Lock, Traction, descent) системата използвана при двойното FOX окачване.

LTD се прилага както за 32 милиметровия въздушен амортисьор със 120 милиметра ход, така и за задният шок. Натискаш веднъж големият лост и цялото окачване влиза в режим „сцепление“ (Traction). Натискаш втори път и заключваш окачването. А с натискането на по-малкият – втори лост, се връщаш автоматично в режима за спускане (descent).
Не е необходимо в нито един етап от карането ти да пускаш кормилото. Караш и според терена просто превключваш в един от трите режима на работа на окачването и готово.

Заради късата си база и по-малкият ход на окачването Искрящият не е подходящ за силно неравен терен и мога да кажа, че стои някъде в средата между Trail-a и XC-то, но то и останалото му оборудване достатъчно красноречиво подсказва за къде е проектиран.

Искрящият може да се справи с всякакви изкачвания и планински трасета заради използваната Sram NX Eagle скоростната система, която е изградена от манивела с 32 зъба отпред и 12 скоростни плочи с 10-52 зъба отзад.

Хидравликите на Shimano - MT-500, с които е оборудван, са базови и определено не са за интензивно използване, но са достатъчни за маратонски трасета и крос-кънтри дисциплини с умерени спускания.

Много добър компонент в оборудването на Искрящият е и колчето с регулируема височина или така нареченият дропер.

Регулирането на височината на седлото според терена е предимство в планината. Без да се губи време седлото може да се повдигне, за по-ефективно въртене при дълги разстояния и изкачвания, както и бързо да се спусне при технични пътеки и спускания където по-ниският център на тежестта ни дава по-добър контрол над велосипеда, а и ни пази от излизане над кормилото.

Дали обаче ще накараме Искрящият да заискри, зависи само от нас, затова винаги е по-важно да изкарваме повече време над педалите отколкото във философствуване и спорове кой е по-по най.

Алуминиевата рамката на Искрящият е XL размер и е подходяща за по-високите от нас. (190+ см. ръст), а подробното му техническо описание, повече снимки и цената, може да намерите тук:
https://rmaniabikes.com/bg-product-details-160.html

Приятна събота и неделя!

Axess Debris
11 март 2023

Axess Debris е проектиран да осигури гладко и комфортно каране, независимо дали пътуваме до работа, обикаляме градските паркове или решим да покараме по някоя горска пътечка в планината...

прочети още

Харесвам детско-юношеските модели на немската Bulls, защото са оборудвани с всичко необходимо както за града, така и за туристически пътеки и паркове......

прочети още

Погледнат отдалеч, веднага се забелязва, че Merida Big Ninety Nine е върхов клас планински велосипед. Лисичата опашка, лого на американската компания известна с върховите си класове окачвания, в комбинация с японският Deore SLX скоростно-коменден сет и SLX хидравликите с 203 мм XTR ротори и педали комбиниращи удобството на педалната платформа и ефективната SPD система, са повече от достатъчни показатели за това.

прочети още