Scott Ransom 930, модел 2021, 29 цола, 1x 12 Sram NX, двойно окачване

Scott Ransom

“Рансъм е име на момче с британски произход. Това име се превежда като "щит на воин" и има ясно изразена острота, носеща в себе си енергията на разбойника. То напомня и за акта на плащане на откуп като акт на избавление или спасение…”

 

Ransom е планинският „разбойник“ на голямата швейцарска марка. Това е ендуро велосипедът с прогресивна геометрия, 170 мм. ход на окачването, управлявано чрез TwinLoc и най-здравата конструкция при планинските класове.

 

Рамка..

 

Алуминиевата рамка е изработена чрез хидроформоване, с коносувидна челна тръба е и междуосието Boost отпред е 15х110, а отзад 12х148. Разстоянието 148 x12 или Boost е настоящият стандарт за задните главини при МТБ класа. То предлага значително подобрение на твърдостта и здравината в сравнение със 142 мм.

 

 

За да постигнат нужната висока твърдост, може да видим и подсилените зони между челната тръба и остана на задното колело, следващ долната тръба и стойките на веригата, което наричат гръбнак на твърдостта, а това, че Ransom е създаден само за 1х задвижване, позволява да се оптимизира ширината на основната ос, която е критично и най-слабо място. Освен това, точно там рамката е допълнително защитена чрез DT (Down Tube) протектор под BB и по дължината на долната тръба, както и шумозаглушаващ протектор на верижния/седалковия прът.

 

Ransom използва системата за окачване "Virtual 4 Link" - конструкция с четири щанги - за да контролира начина, по който се осигурява 170 мм ход на задното колело. Укротяването на това движение е чрез амортисьора X-Fusion NUDE, разположен в рамакта с главата надолу, за да се постигне още по-нисък център на тежестта и да се цапа по-малко и управляван чрез трипозиционният лост TiwnLoc. Също така монтажът Trunnion скъсява общата дължина на амортисьора, като същевременно увеличава хода му с 7 мм., като използва по-добре пространството и дизайна на рамката, за да осигури по-ичистен вид, по-ниска височина на стойката и център на тежест.

 

Геомтерия..

 

Модерна геометрия с дълъг 505 мм. обхват, 65 градусов челен ъгъл и 75.5 седалков, в комбинация с 436 мм. верижна стока допринасят за 1287 мм. междуосие което прави „Разбойника“ много стабилен движейки се с висока скорост по всякакъв терен. Имаме и доста ниско разположена - 346 мм.  долна скоба, което допринася за по-ниският център на тежест и съответно по-доброто представяне и стабилност на Ransom.

 

Окачване...  RockShox Zeb и X-Fusion Nude

 

Амортисьора RockShox Zeb със 170 мм. ход 38 мм. тръби фабрично настроена компресия и лесен за настройка регулатор на отскока.

 

Zeb амортисьорът стои в средата между Lyrik и BoXXer. Каква е разликата между него и Lyrika? Ами основно в твърдостта. Zeb е с голям диаметър на стойките и по-твърдо шаси, което прави велосипеда по-стабилен в завои и силно неравен терен.

 

В дясната тръба имаме амортисьорът Charger R. Базиран на по-старият RC модел с вътрешно плаващо бутало (IFP). Плаващото бутало създава затворен маслен кръг в амортисьора, като не позволява на въздуха да се смесва с маслото, като така окачването работи винаги както трябва.

 

X-Fusion Nude..Всички амортисьори NUDE разполагат с две положителни въздушни камери. В режим Descend и двете камери са отворени, като  създават една камера с голям обем. Това дава възможност да използваме пълния обем на наличния ход на задното колело. В режим Descend (Спускане) амортисьорът е напълно оптимизиран за работа при спускане както по отношение на въздушната пружина, така и по отношение на амортизацията.

 

Във вторият режим  Traction Control (Контрол на сцеплението) едната камера се затваря, като се намалява въздушният обем на амортисьора. Това намалява ефективния ход и води до по-прогресивна крива на въздушната пружина. Променя и динамичната геометрия на велосипеда, като повдига BB и нюи поставя в по-удобна позиция за катерене. Седим по-високо в хода на амортисьора, увеличава се просветът между земята и велосипедът става по-пъргав и по-ефективен, без да се жертва сцеплението или чувствителността. Този режим е идеален за по-малко технични пътеки, където трябва да натиснем педала за да наберем скорост или за техничени изкачвания, където искаме сцеплението и комфортът да бъдат максимални.

 

Третият, Lockout режим е най-твърдият. Той е идеален за плавни пътеки или асфалтов път. Този режим разполага с функция за „издухване“ на големия удар, в случай че попаднем на неравен участък и сме забравили да го отключим, което предотвратява всякакви потенциални повреди.

 

И трите режима се управляват чрез систематаизвестна като TwinLoc на Scott. Самото дистанционно управление се състои от две лостчета, които се намират под лявата страна на кормилото и осигуряват изключително лесното управление на задният шок.

 

Накратко ще спомена трансмисията и спирачната система, защото съм писал за тях в много предишни публикации, а и предполагам на повеето от вас са добре известни. 1х12 скорости с предавателно отношение 500%, управлявани от Sram NX групсета. Спирачна система с къси ръкохватки, четирибутални спирачни апарати и 203.180 мм. ротори.

 

Останалите компоненти са на Syncros..

 

Syncros е марка за висок клас велосипеди компоненти с акцент върху планинските класове. Това е канадска марка базирана във Ванкувар, която претърпява доста смени на собственици, включително и при екзотичната Rocky Mountain, преди да бъде закупена през 2012 година от Scott. От тогава тя е неразделна част от окомплектоването на голяма част от велосипедите Scott, включително и Bergamont, защото както знаете от предните публикации това е немска марка, оперираща на немският пазар, но под шапката на Scott.

 

За финал бих казал, че това е идеалният любителски велосипед за всякъакъв терен и скорост, даващ всичко от което се нуждае един не професионалист за каране по силно неравен планински терен.

3 700,00 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 3 700,00 лв.
Моля, изберете:
Подробно описание
Подробно описание

Клас:  планински, ендуро

Цвят: тъмно син мат

Рамка: алуминиева, Ransom SL 6011, Virtual 4 Link kinematic, TBC, 12x148 Boost

Размер рамка: 50 см. - XL подходяща за ръст между 185-195 см.

Преден амортисьор: RockShox ZEB R, 38 мм., 170 мм. ход, въздушен с настройки за отскок 

Шок: X-Fusion NUDE, двукамерен с настройки за отскок и три дистанционно управляеми, чрез Scott TwinLoc лоста, режими на компресия (Lockout, Traction Control, Descend)

Гуми: Maxxis Assegai  29x2.6

Главини: Syncros X-30S, на проходни оси

Шини: Syncros X-30S

Манивела: SRAM X1000 Eagle, куха ос, външни лагери с едно верижно колело с 32 зъба

Команди: SRAM NX Eagle 12 скорости

Заден дерайльор: SRAM NX Eagle 12 скорости

Скоростна система: 1x 12 скорости, със 12 скоростна касета SRAM SX Eagle PG-1210 с 11/50 зъба

Кормило:  Syncros Hixon 1.5 800 мм. 

Телескопично колче: Syncros Duncan 2.5  170 мм.

Седалка: Syncros Kaslo 2.0

Спирачки: Хидравлични дискови Shimano BR-MT420 с четирибутални апарати с 203/180 мм.  ротори

Тегло:  15.6 килограма

Състояние: Употребяван велосипед в много добро състояние

Гаранция: един месец (виж гаранционните ни условия в сайта)

Доставка: с Еконт до офис, около 30 лева (виж условията)