Пулсирай с Pulse TS+

7 февруари 2023
Пулсирай с  Pulse TS+

Не, това не са известните фитнес центрове в София, а българска марка велосипеди.

 

Горд съм, че на малкият ни български пазар може да видиш подобен велосипед като Pulse TS+ (Trail Shradder), че и произведен и проектиран от българи!

 

Първото ми впечатления, когато за първи път го видях, е, че е огромен. Масивната алуминиева рамка с дебелите си ръбавати тръби обляна във „фадрома“ цвят в комбинация с широките 2.8/3.0 WTB Ranger гуми правят впечатление, че велосипеда може да прегази всичко което му се изпречи на пътя и вероятно това е така. Не съм привържаник на твърде широките и масивни гуми – новата мода, но пък не мога да отрека, че подобни гуми дават повече комфорт и сигурност, защото в зависимост от трасето могат да се карат с по-ниско налягане, което ги прави като един вид амортисьор и увеличава контактната зона от там и сцеплението. Специално WTB Ranger са с универсален грайпфер оптимизиран за по-добро търкаляне и за големината си са сравнително леки.

 

Геометрията на рамката е доста балансирана. 67 градусовият челният ъгъл е достатъчно малък за да внесе достатъчно стабилност на велосипеда при каране по стръмни трасета надолу, а малко по-късата задница и по-дълго междуосно разстояние го правят универсален както при изкачвания, така и при спускания. Окабеляването е полу вътрешно, полу външно, като са му оставили отвори и крепежи в случай, че решим да поставим повече скоростни плочи отпред и съответно декланшор.

 

Докато го разглеждам колегата ме пита дали няма проблем с венец плочата при средното движение, защото не му изглеждала кръгла и да, наистина не е. Окзва се овална. А овалът както знаем предава по-плавно енергията към задното колело, съответно по-добре поддържа каданса при въртене, а и намалява натоварването върху коленните стави, което пък значи, че по-лесно поддържа по-висока средна скорост. Чудесна добавка към като цяло високото му оборудване.

 

Простота и практичност се забелязва в изпълнението на скоростната система, която е от високата SLX серия на Шимано. Овалната плоча отпред и касета с 11-46 зъба (11) отзад дават достатъчен обхват при каране по разнообразни терени.

 

Много мощност лъха от спирачната система и от разстояние се забелязват големите й ротори. SLX хидравлика с 203 милиметрови ротори и апарати с полуметални накладки осигуряват максимална спирачна мощност, т.е. всичко което ни е необходимо за сигурността и комфорта при каране по стръмни и дълги наклони. И все пак трябва да сме вниматели с използването й, защото ако някой е свикнал, като мен, да кара с органични накладки, при които е необходимо прилагането на повече сила за спиране, тук същото количество сила буквално може да ни изхвърли през кормилото.

 

Окачването също е на ниво, като тук имаме RockShox Revelation въздушен амортисьор с 32 милиметрови тръби и 140 милиметра ход. За XC твърдак, какъвто е Pulse TS, това е може би най-доброто окачване. В комбинация с ниското налягане и големия балон на широките гуми, осигуряват леко преодоляване на ръбове и се усещат като залепени за терена.

 

Регулируемото амортисьорно колче или така нареченият „дропер“ е може би най-добрият завършек на оборудването на Pulse. Регулирането на височината на седлото според терена е безценно предимство в планината. Без да се губи време седлото може да се повдигне, за по-ефективно въртене при дълги разстояния и изкачвания, както и бързо да се спусне при технични пътеки и спускания където по-ниският център на тежестта дава по-добър контрол над велосипеда, а и ни пази от излизане над кормилото.

 

За финал ще кажа, че Pulse TS+ е универсален велосипед за всякакви терени. Дългият ход на окачването и широките гуми с универсален грайпфер са достатъчни за всякакви терени. Проходните оси при двете колелета, манивелата с овална плоча и Hollowtech II технологията, съхраняват и поддържат мощността при въртене, а с високият SLX скоростно-коменден сет с  безкомпромисната точност и лекота при смяната на предавките ни гарантира, че вниманието ни ще е единствено в преминаването на терена, а не в управлението на велосипеда.

 

Красота, сигурност и лекота са думите, които най-добре описват Pulse TS.

 

Тук може да намерите описанито, повече снимки и цената му:

https://rmaniabikes.com/pulse-trail-shredder-ts.html

Пиятен зимен ден от мен :)

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още