Преден наклон на тазa

9 януари 2023
Преден наклон на тазa

Всяко нарушение на стойката много често е свързано с неправилни навици и породения от тях мускулен дисбаланс. Дори професионални спортисти страдат от подобни проблеми, защото някои спортове натоварват или претоварват едни мускулни групи, за сметка на други, които не се използват или се използват по-малко. Все пак професионалистите знаят кои мускули използват и върху кои трябва да наблегнат при тренировките за да балансират мускулатурата си, за разлика от любителите, които много често създават мускулен дисбаланс, като дават приоритет на една част на тялото за сметка на друга.

 

Примерно, мъжете тренират по-видимата горна част на тялото, а жените коремната мускулатура и краката. И двете положения създават мускулен дисбаланс и са причина за много гръбначни увреждания и проблеми. Неправилните тренировки са също толкова вредни както и обездвижването и липсата на спорт въобще.

 


Всеизвестен факт е, че мощността при каране на велосипед идва от таза. Когато тазът е правилно подравнен, останалата част от тялото може ефективно да педалира. Когато тазът е неправилно подреден и нестабилен, това е рецепта не само за проблеми с долната част на гърба, но и за проблеми с подколянното сухожилие.

 


Долно кръстосаният синдром (преден наклон на таза) е често срещан проблем при велосипедистите. (LCS) е нервно-мускулно състояние, при което има както скъсени, така и слаби мускули. По-конкретно, това се отнася до слаба коремна и седалищна мускулатура, съчетани със скъсени дълги гръбни мускули и флексори на таза.

 


Този проблем се решава с тренировки и стречинг. Слабите мускули трябва да се засилят, а скъсените да се разтеглят. Правилото е, че след всяко велосипедиране трябва да разтягаме активните мускули и да не пропускаме да тренираме по-малко активните. Така ще балансираме мускулатурата си и няма да имаме гръбначни изкривявания.

 


Накратко ще спомена и за задният наклон на таза, който много често е породен от прекомерно седене и отново е свързан с мускулен дисбаланс, само че началото му идва от така нареченият „ Горен кръстосан синдром“ или отново слаби: шийни флексори, средна и долна част трапец, флексори на таза, квадрицепс и дълги гръбни мускули и скъсени: горна част трапец, делтовиден – отпред, задна част бедра и коремна мускулатура.

 


И тук решението е тренировка на слабата мускулатура и разтегляне на скъсената.

 


Хубаво е ако работата ни е свързана със седене да обърнем внимание на стойката, защото много често ниският зрителен ъгъл, гледайки по-ниско разположеният екран на лаптопа, несъзнателно ни кара да преведем глава напред и съответно води след себе си проблеми в гръбначният стълб, главоболие и много по-лошо общо физическо състояние. Също така трябва на всеки час да правим по 5 минути активна почивка свързана с разтягане на активните при седенето мускули.
Има много 5 минутни клипове в Ютуб с упражнения за разтягане които е хубаво да правим, особено ако работата ни е свързана с седене или стоене, въобще липса на каквато и да е активност.

 


Велосипедирането, както между другото всяка човешка активност която може да наречем спорт е свързано с някой особености които трябва да съобразим за да кажем за него, че е най-добрият начин да влезем във форма без да натоварваме ставите си.

 


Със сигурност трябва да обърнем внимание на стойката, свързана с трите контактни точки – ръце, седалище, стъпала, както и да знаем, че при велосипедиране не натоварваме равномерно цялата мускулатура и задължително трябва да правим разтягащи упражнения за активните мускули и тренировки за по-малко активните.

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още