ORBEA Occam, 29 цола, 30 скорости, двойно окачване, Hollowtech II, Deore сет

Orbea твърдят, че Occam е нашия най-добър спътник, независимо как и къде решим да караме, но дали това е така?

Погледнат отдалеч Occam изглежда много спортен велосипед, но при снимките ми направи впечатление, че челният му ъгъл е високичък, което говори, че по-скоро този модел е за любители, а не за спортисти. Ама то и колко от нас са истински спортисти е друга тема за размисъл.

Още при първото качване ми прави впечаление, че рамката е доста балансирана, явно целта при проектирането му, е била, да обхване по-широк кръг хора, които искат да пробват предимството на велосипедите с двойно окачване. Тази мисъл и цел при проектирането е подчертана и от най-широкообхватната скоростна система – 30 скорости, но без компромис с изпълнението.

Предавателните числа на скоростната система предоставят възможност за преодоляването на всякакъв планински терен дори за не опитни велосипедисти и любители.

Shimano Deore групсета съм споменавал и при предишни публикации, че отстъпва по тежест на по-високите класове, но като цяло запазва мощноста при въртене и е повече от достатъчен за каране по маратонски трасета, горски пътечки и черни селски пътища.

Някъде в средата стои и 120 милиметровото окачване на велосипеда. Изградено от 32 милиметровия RockShox въздушен амортисьор с заключване и настройки за отскок, отпред и Fox evolution шока отзад, дава добър контрол над велосипеда движейки се по неравен терен.

Пробвах го по черният път зад офиса ни и ми направи впечатление, че окачването се справи много добре с неравностите и държеше велосипеда залепен за трасето. Минах и през черен път силно набразден от гуми на трактор. Там определено задницата по-малко „риташе“ от предницата и за да имам по-добър контрол над велосипеда преместих леко центъра на тежестта назад. Като цяло окачването се справяше добре по черният път, но станеше ли много неравен терена започваше доста да тресе и губех част от контрола върху велосипеда.

Спирачките също стоят някъде в средата като производителност и ако някой реши да пробва по-екстремни терени, бих му препоръчал да ги смени, защото за черен път и маратонски трасета са достатъчни, но не и за екстремни спускания и технични пътеки.

За финал бих казал, че Orbea Occam е велосипед за забава в планината, за плавни спускания, за каране по черен път до някоя хижа или пък за маратонски трасета, но без изисквания за спортни постижения.

2 300,00 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 2 300,00 лв.
Моля, изберете:
Подробно описание
Подробно описание

Клас:  планински спортен крос кънтри

Цвят: черен мат

Рамка: алуминиева

Размер рамка: 48 см М, подходяща за ръст между 170-180 см.

Преден амортисьор: RockShox XC32 120 мм, въздушен с ребаунд

Заден амортисьор: FOX Evolution с ребаунд и заключване

Гуми: KENDA 29 x 2.2 

Капли: Mavic X119

Главини: Shimano Deore HB-M475

Курбел: Shimano Deore FC-M662, куха ос, Hollotech II външни лагери

Команди: Shimano Deore SL-M610, Rapid Fire+

Заден дерайльор: Shimano Deore RD-M610

Преден дерайльор: Shimano Deore FD-M611

Скоростна система: 30 скорости, със 10 скоростна касета с 11/36 зъба

Кормило:  650 мм

Лапа и кормило: Norco, Project

Спирачки: Хидравлични дискови Shimano BL-M395 с 180/160 мм ротори  

Седалка: Selle Italia Q-bik

Тегло: 13 килограма

Състояние: Като нов

Гаранция: един месец (виж гаранционните ни условия в сайта)

Доставка: с Еконт до офис, около 25 лева (виж условията)