Да поговорим малко за накладки

29 юли 2022
Да поговорим малко за накладки
Органичните накладки:
 
Органичните накладки са най-разпространените от трите вида и най-достъпни като цена. Те са изработени от смес от влакна и материали като каучук, въглеродни съединения, стъкло или фибростъкло, Клевар и са свързани със смола. Органичните накладки не оказват голямо напрежение върху спирачните ротори и работят тихо, генерират умерено триене без много топлина и са добри за ниско/умерено спиране. Примерно за съботно-неделни разходки в парка, леки планински пътеки без стръмни и дълги спускания. Органичните накладки обаче имат някой недостатъци спрямо другите два вида. Те се износват по-бързо, по-меки са и е необходимо да прилагаме повече сила за да спрат. Другият проблем, може би основният, е че работят в по-малък температурен диапазон, т.е. не са за екстремни натоварвания и условия. Много често тези накладки „прегарят“. Продължителното спиране, свързано с високата температура от триенето буквално разлага компонентите и след това единственото което може да направим, е да ги изхвърлим. Това може да разберем по скърцащият звук при спиране, който не може да се спре дори и след почистването на роторите и самите тях.
 
Керамичните накладки:
 
Керамичните накладки са направени от .. керамика и медни влакна за да подобрят топлопроводимостта и триенето им. Тихи са, надеждни са в много по-широк температурен диапазон, но са скъпи и поради по-ниската си температуропроводимост, пренасят топлината върху роторите и апаратите на спирачната система, като износва по-бързо първите. Като цяло не са добри за екстремни натоварвания. Добри са при дълги умерени спирания, по-малко се износват и издават по-малко шум, а и необходимата спирачна сила, заради твърдостта им, е минимална.
 
Полуметалните накладки:
 
Полуметалните спирачни накладки съдържат между 30% и 70% метал, включително мед, желязо, стомана и други композитни сплави.
 
Металът е добър проводник и затова полуметалните и металните накладки издържат на висока температура и се охлаждат по-добре. Също така заради твърдостта си, необходимият спирачен натиск е много по-малък. Недостатъците им са, че са по-шумни при спиране, износват по-бързо спирачните ротори и отделят повече прах от останалите два вида. Все пак това са може би най-удачният вариант накладки за широк спектър от употреба.
 
Не трябва да се залъгваме обаче, че всички описани от производителите полуметални накладки са еднакви. Въпреки, че информация за използваните метални рядко може да се намери, те варират от такива използвани за ежедневни, умерени спирания, до екстремни състезателни. Разликата е в използваните метали за направата им. При някой липсва мед, който метал е много термопроводим и съответно при екстремни спирания много по-добре разсейва топлината. Освен по-цената им, може да се ориентирате и по температурният диапазон при който могат да работят, ако разбира се производителят го е описал, но като цяло при скъпите модели може да се намери детайлна информация за използваните материали и температурният диапазон в които работят.
 
Имайте предвид също така, че спирачните ротори също са елемент от спирачната система който е важен за спирането. Така например върховият планински XT клас на Shimano използва Ice технологията - думетални ротори с отвори, които много по-добре отвеждат и разсейват топлината при продължителни спирания.
 
Кой вид ще изберем зависи от това къде искаме да караме велосипеда си и как. Аз ви препоръчвам полуметалните накладки, защото са много по-устойчиви при всякакъв тип натоварвания, работят при по-висок температурен диапазон и може да се разчита на тях дори при дълги и тежки спускания. Но ако сте спортна натура и ползвате велосипеда за дълги спускания или пък карате с висока скорост тунингован електрически велосипед, то най-добре е да използвате по-скъпите полуметални накладки с охладител и широки двуметални 203 мм ротори за да сте сигурни, че спирачната система ще работи максимално ефективно.
 
На снимките:
 
1. Карбоновият Giant с Deore XT спирачна система и полуметални накладки с охладител:
2. Моделът на Cannondale е с двуметални ротори с Ice технологията на Shimano: https://rmaniabikes.com/bg-product-details-144.html
3. Drossiger е с полуметални накладки и широки 203 мм ротори:
 
Приятни вело-приключения и обръщайте внимание на спирачните системи, а не като мен, да превърнете органичните в метални : )

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още