• Начало »
  • Новини »
  • Почувствах се като малко дете застанало до велосипеда на баща си..

Почувствах се като малко дете застанало до велосипеда на баща си..

13 февруари 2023
Почувствах се като малко дете застанало до велосипеда на баща си..

Почти до гърдите ми стигна седлото, повдигайки го от механичният дропер, а даже колчето беше поставено в най-ниска позиция.

 

За първи път заставахо до XXL рамка от подобен клас..

 

Погледнат отдалеч, веднага се забелязва, че Merida Big Ninety Nine е върхов клас планински велосипед. Къса, наклонена надолу кормилна лапа и високо повдигнато седло. Лисичата опашка, лого на американската компания известна с върховите си класове окачвания, в комбинация с японският Deore SLX скоростно-коменден сет и  SLX хидравликите с 203 мм XTR ротори и педали комбиниращи удобството на педалната платформа и ефективната SPD система, са повече от достатъчни показатели за това.

 

Геометрията на алуминиевата рамка стои в средата между Trail и Крос-кънтри дисциплините, както и целият му останал монтаж. Вижда се, че челният му ъгъл е висок, което почти изключва стръмни планински спускания по неравен терен, но все пак тук говорим и за Trail класа, който е по-скоро за маратонски трасета без сериозни препятствия по тях. Забелязва се и къса кормилна лапа комбинирана с високо повдигнато седло за по-добра аеродинамика или по-ниско въздушно съпротивление.

 

Минаването през корени и камъни не е проблем за 120 милиметровото FOX окачване с което велосипеда се движи като залепен за пътеката. Изнесено на пръст разстояние до ръкохватката е заключването на вилката, като така лесно може да бъде управлявано при преминаването през различни етапи от трасето.

 

20 скоростната система от високият SLX клас на Shimano е съчетание между лекота с минимална загуба на мощност и ритъм. Заключващата технология при дерайльора е гарант и за това, че движейки се по неравен терен веригата ще подскача значително по-малко, а вероятността да падне - минимална.

 

Мощност..

 

Мавик шини с SLX главини и проходни оси. Манивела с Hollowtech II технологията – куха ос, външни лагери..

 

Сигурност..

 

SLX помпи и апарати с полуметални накладки. 203 мм. XTR ротори, Ice Technology+Freeza. Дву металните ротори, изработени в три слойна сандвич структура (стомана, алуминий, стомана) са допълнително облицовани с алуминиеви ребра, които имат за цел само едно – максимално ефективно да разсеят натрупването на топлина при дълга употреба.

 

Харесва ми и KS дропера, защото е един от най-добре направените и здрави дропери. Минус разбира се е това, че не може да се регулира дистанционно, а чрез лост, но пък в пъти надминава ресурса който имат много нови модели. Все пак при него имаме здрави втулки и анодизирани алумиеви тръби.

 

И за финал универсалните гуми Nibby Nic на Schwalbe – добър протектор със стабилни раменни блокове и специално разположени централни шипове за добро сцепление и спиране.

 

Големият деведесет и девети  на тайванският колос Merida е отличен планински велосипед както за умерени, така и за агресивни карания с нужната за това сигурност и лекота.  

Техническото описани, повече снимки и цената, може да намерите тук:

https://rmaniabikes.com/merida-big-ninety-nine-1500.html

Приятен ден!

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още