Лагерите на подвижният триъгълник

2 октомври 2022
Лагерите на подвижният триъгълник
Правилото ми е, че ако ако си личи, че велосипеда е каран повечко, трябва задължително да му сменя всичките лагери, защото трудно може да се прецени дали някой от тях е по-трудноподвижен от останалите.
 
 
Процедурата не е бърза, защото за да сваля всички лагери, трябва да разглобя половината велосипед, но пък си гарантирам, че велосипеда няма да има никакъв проблем с тях. Разбира се, това не значи, че новият му собственик не трябва също да ги смени в зависимост от карането или след около 2-3 години, но поне до тогава няма да има проблеми с тях.
 
 
Трудноподвижните лагери, особено тези в долната част на триъгълника, водят след себе си по-високо натоварване в зоната около тях, а ако някой блокира, със сигурност и спукване на рамката.
 
 
При покупка на употребяван велосипед с дойно окачване, оглеждайте внимателно подвижния триъгълник и особено крепежите в долната му част, защото ако има проблем, то той е най-често там.
 
 
Няма никакъв смисъл да смазвате с WD40 подвижния триъгълник, защото лагерите са капсуловани и до тях няма да стигне смазката. Освен това WD40 хич не е като цяло за смазване на каквато и да е част от велосипеда, освен клеясали и ръждиви елементи, т.е. за раздвижване. Освен да измие и малкото грес която е останала в лагерите на движенията, нищо друго не може да направи. Ефекта е краткотраен и след това проблема става по-голям.
 
 
Наскоро ми бе интересен коментар на търговец на употребявани велосипеди, който ми каза, че клиентите харесвали като видят "мазничко" по велосипеда, затова той обилно ги смазвал с ... WD40.
 
 
Не се бях сещал за този търговски "трик", но се замислих кое е по-лошото - водоструйката или "мазничкото" WD40...
Като цяло, ако не сте сигурен в човека от който купувате велосипеда, то по-добре сменете всички лагери и му направете нужната пълна профилактика.
Axess Debris
11 март 2023

Axess Debris е проектиран да осигури гладко и комфортно каране, независимо дали пътуваме до работа, обикаляме градските паркове или решим да покараме по някоя горска пътечка в планината...

прочети още

Харесвам детско-юношеските модели на немската Bulls, защото са оборудвани с всичко необходимо както за града, така и за туристически пътеки и паркове......

прочети още

Погледнат отдалеч, веднага се забелязва, че Merida Big Ninety Nine е върхов клас планински велосипед. Лисичата опашка, лого на американската компания известна с върховите си класове окачвания, в комбинация с японският Deore SLX скоростно-коменден сет и SLX хидравликите с 203 мм XTR ротори и педали комбиниращи удобството на педалната платформа и ефективната SPD система, са повече от достатъчни показатели за това.

прочети още