Лагерите на подвижният триъгълник

2 октомври 2022
Лагерите на подвижният триъгълник
Правилото ми е, че ако ако си личи, че велосипеда е каран повечко, трябва задължително да му сменя всичките лагери, защото трудно може да се прецени дали някой от тях е по-трудноподвижен от останалите.
 
 
Процедурата не е бърза, защото за да сваля всички лагери, трябва да разглобя половината велосипед, но пък си гарантирам, че велосипеда няма да има никакъв проблем с тях. Разбира се, това не значи, че новият му собственик не трябва също да ги смени в зависимост от карането или след около 2-3 години, но поне до тогава няма да има проблеми с тях.
 
 
Трудноподвижните лагери, особено тези в долната част на триъгълника, водят след себе си по-високо натоварване в зоната около тях, а ако някой блокира, със сигурност и спукване на рамката.
 
 
При покупка на употребяван велосипед с дойно окачване, оглеждайте внимателно подвижния триъгълник и особено крепежите в долната му част, защото ако има проблем, то той е най-често там.
 
 
Няма никакъв смисъл да смазвате с WD40 подвижния триъгълник, защото лагерите са капсуловани и до тях няма да стигне смазката. Освен това WD40 хич не е като цяло за смазване на каквато и да е част от велосипеда, освен клеясали и ръждиви елементи, т.е. за раздвижване. Освен да измие и малкото грес която е останала в лагерите на движенията, нищо друго не може да направи. Ефекта е краткотраен и след това проблема става по-голям.
 
 
Наскоро ми бе интересен коментар на търговец на употребявани велосипеди, който ми каза, че клиентите харесвали като видят "мазничко" по велосипеда, затова той обилно ги смазвал с ... WD40.
 
 
Не се бях сещал за този търговски "трик", но се замислих кое е по-лошото - водоструйката или "мазничкото" WD40...
Като цяло, ако не сте сигурен в човека от който купувате велосипеда, то по-добре сменете всички лагери и му направете нужната пълна профилактика.

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още