Колчетата за седло с окачване - глезотия или удобство?

26 ноември 2022
Колчетата за седло с окачване - глезотия или удобство?

Не си падам много по глезотиите, но след като сложих подобно колче на планинският си велсипед, който е с двойно окачване, разбрах колко по-комфортно е карането с добавените 50 милиметра ход към задното окачване.

 

Колче за седло с окачване е може би най-добрият аксесоар за тези от нас, които обичат по-изправената стойка при каране и може би задължителен при градският клас велосипеди, заради това, че натоварването при изправена стойка се поема предимно от седалището.

 

Разбира се това колче носи предимство единствено когато карам с изправена стойка. Пробвал съм да карам с по-приведена стойка и мога да кажа, че ефекта, ако въобще имаше такъв, бе по-скоро отрицателен, защото при приведена стойка свиването на колчето променя седалищния контакт, както и самата стойка. Малко странно е, защото при свиване на колчето ръцете се изпъват напред, това при каране с по-приведена стойка, което промена дори центъра на тежестта и е доста подвеждащо.

 

Друг е въпроса ако се кара с изправена стойка, тогава предимството на амортисьорното колче се усеща много, а и там е неговата сила. Добавянето на 50 милиметра ход при седалището действат доста благоприятно на кръста и поемат доста от неравностите по трасето. Разбира се не намаляват вибрациите на кормилото, но действат добре на скелета.

 

Внимание!

 

Променянето на ъгъла при каране върви ръка за ръка със смяна на седалката, защото се променя контактната зона при седене заради V-образният ни таз.

 

Препоръчвам амортисьорни колчета за тези от нас, които обичат да карат с изправена стойка, а с напредване на годините винаги изправената стойка носи много повече комфорт от приведената – спортна стойка. Препоръчвам го и за по-възрастните от нас и тези, които имат проблеми с кръста.

 

За съжаление в България повече са на мода планинският клас велосипеди, които като геометрия и стойка са далеч от комфорта, но все пак идеята им е, че ще се карат в планината, а не в града. Все пак е възможно и планинският клас велосипеди да бъдат оборудвани с подобна глезотия, но освен седалката трябва да се смени и кормилната лапа за да може да се изправи стойката при каране.

 

В сайта ми rmaniabikes.com в раздел "велочасти" (https://rmaniabikes.com/bg-catalog-details-9.html) съм описал няколко различни модела колчета за седло с окачване, а ако ви трябва допълнителна консултация за избора, пишете тук или на retrovelomania@gmail.com.

Личи си, че този велосипед е конфигуриран за дълги турстически разходки заради регулируемата си кормилна лапа и чудесните ръкохватки на Ergon с упори за китките и рога за по-удобен захват и по-ниско въздушно съпротивление....

прочети още