Какво още ни казва този велосипед?

23 май 2022
Какво още ни казва този велосипед?

Освен, че е спортен велосипед за крос кънтри дисциплина като Витоша 100, този Cube е настроен за преодоляване на къси предимно стръмни трасета.

Защо?

Без да изпадам в подробности за двойното окачване, скоростната и спирачната система, безкамерните 2.25 широки гуми, които са типични за крос кънтри дисциплините, обръщам внимание на височината на седлото, което е поставено по-високо от нивото на кормилото.

Аеродинамичната стойка стои в основата на всяка вело-дисциплина и въздушното съпротивление се влияе от ъгъла на торса ни. С две думи, колкото е по-ниска позицията при каране, толкова е по-малко е съпротивлението. Разбира се при къси дисциплини и ниски скорости ъгълът трябва да е по-висок защото при нисък ъгъл намаляваме капацитета на белият дроб, от притискането му, с две думи намаляваме горивото което доставя до мускулите ни за сметка на по-ниското въздушно съпротивление. С по-висок ъгъл имаме повече мощност и по-високо съпротивление, но при ниски скорости ефективността която дава по-голямата мощност на двигателят ни, надвишава загубите от по-високото въздушно съпротивление затова по-изправената стойка е по-оптимална. Крос кънтри дисциплината се различава примерно от триатлона, но въпреки това и тук има оптимална стойка за каране.

Следващото което забелязвам, е, ъгълът на седалката.

Седалката е една от трите контактни точки между човека и велосипеда и е изключително важно да изберем подходяща, както и след това да я настроим правилно.

Без да задълбавам конкретно в оптимални позиции и колко напред и назад от колчето да бъде поставена, което ще опиша в друг пост, забелязвам, че тази е поставена с лек наклон напред.

Явно предишният собственик е тренирал предимно по стръмни терени при които наклонът на седалката напред дава по-голяма мощност. Разбира се за сметка на спусканията или при равен терен, където този наклон ще увеличи натоварването на ръцете и краката, но при по продължителни изкачвания дава голямо предимство.

Изпробвах го за половин час с леко наклонена напред седалка на предимно равно трасе с много лек наклон и като цяло усетих по-голямо натоварване в четириглавия бедрен мускул и колената. Определено с леко извит таз имах повече мощност, но и усетих по-голямо натоварване което е обосновано за къси трасета, където искам да карам бързо и да имам максимална мощност, но сигурно при по-дълги не бих издържал и бих се претоварил.

Ако някой иска да разгледа какво съм карал, ето линк към описанието на този спортен Cube:

https://rmaniabikes.com/bg-product-details-71.html

Успешна нова седмица приятели!

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още