Идеалната седалка?

25 юни 2022
Идеалната седалка?
Седалката е една от трите контактни точки между човека и велосипеда. Тя трябва да е удобна, да не пречи на въртенето на педалите и да е съобразена със специфичните анатомични особености на всеки, защото поема по-голямата част от тежестта на тялото.
Много човеко часа труд и инженерни изследвания формират няколко основни критерия за избора на седалка и те са: в зависимост от анатомичните особености, гъвкавостта на таза и стойката при каране.
Каква седалка да изберем?
Измерването на таза дава важна информация, която да съобразим при избора на седалка, затова започваме с измерването му или по-конкретно на седалищните кости. Това може да направим като седнем на 90 градуса върху предварително поставена леко навлажнена мека подложка, върху която слагаме примерно абсорбиращо влагата велпапе. Тъй като тежестта при сядане на 90 градуса ще падне върху двете седалищни кости, те трябва да се отпечатат върху сухата материя. Целта ни е да измерим разстоянието между тях с линия. Полученият резултат ще използваме при избора на седалка.
Следващото което трябва да измерим е, подвижността на таза си. В общия случай плоската седалка е универсална и е препоръчителна за динамични колоездачи или такива с преден наклон на таза. Вълнообразните седлки (извити) се препоръчват за статични колоездачи или такива със заден наклон на таза. (Задния и преден наклон на таза ще опиша в друга публикация)
Следващата стъпка е, да определим стила си на каране или по-точно колко наклонен напред ни е торса. Тъй като тазът има V образна форма натоварването се премества при смяна на ъгъла от седалищните кости към срамните кости или така нареченият пубис, затова при каране с по-нисък ъгъл трябва да търсим по тесни и твърди седалки, а при по-изправена такива със странични амортисьори в комбинация с гел подложки, пружини и амортисьорни колчета.
Определили сме широчината и гъвкавостта на таза, знаем горе долу позицията на тялото си при каране, време е да изберем седалка.
При изправена стойка избираме седалка със странични амортисьори в комбинация с гел подложки под подплатата и пружинни амортисьори които акумулират много добре вибрациите по трасето като така увеличават в пъти комфорта, защото контактната зона със седалката е по-голяма и натоварването в голяма степен пада върху седалището и със сигурност ще ни е доста дискомфортно да караме с тясна и твърда.
Ако в този случай изберем тясна седалка а караме с висок ъгъл натоварването ще се поеме от меките тъкани и в центъра на срамните кости което много скоро ще доведе до истински дискомфорт дори и болка. Седалката буквално ще се е впила и седалищните кости ще са в страни от нея.
При по-приведена стойка избираме по-тясна и твърда седалка, защото натоварването е разпределено между ръцете и седалището, а и контактната зона при по-приведена форма е по-добре разпределена.
Ако в този случай изберем широка и мека седалка, с пружини и амортисьор, а караме с нисък ъгъл, натоварването ще е в предната част на седалката, неравномерно и при дълго каране въпреки на пръв поглед доброто седло, ще изпитаме дискомфорт и натоварване предимно в срамните кости.
Седалката ни трябва да е с централният отвор или вдлъбнатина запълнена с гел, който позволява да се намали налягането от централната, перианална област и по този начин да увеличи комфорта при по-продължително седене.
Като цяло това са основните критерии при избора на седло, разбира се от тук насетне идват нюансите в седлата в зависимост от използваните материали и дизайн.
Италианците стоят на върха на седалкостроенето и голямата конкуренция помежду им ги прави водещи в тази сфера. Седалка от която и от двете топ фирми Selle Royal и Selle Italia да изберете би била чудесен избор. Разбира се ако не може да си позволите цените им има и по-евтини и достъпни модели, но разбира се те се различават по материалите, технологиите и дребните детайли които се усещат и имат предимство при дълго велосипедиране и в състезания.
В снимковият материал може да видите модел на Selle Royal – широко седло с централен отвор и гел подложки, както и няколко по-бюджетни варианта също с централен отвор или такъв запълнен с гел.
Имам налични модели и при покупката на велосипед може да сменим седалката с по-подходяща.
Приятен ден и успех в избора на седло : )

Личи си, че този велосипед е конфигуриран за дълги турстически разходки заради регулируемата си кормилна лапа и чудесните ръкохватки на Ergon с упори за китките и рога за по-удобен захват и по-ниско въздушно съпротивление....

прочети още