Японски пъзел...

17 юни 2022
Японски пъзел...

Тествам си един велосипед с Shimano Nexus главина и нещо скоростите не работят. Сетих се, че точно покрай едни ролерни спирачки на Shimano Nexus си накупих инструменти и две години по-късно колелетата станаха 100-на, та реших да видя от къде идва проблема.


И като започна едно разглобяване..

 

И разглобявам, и разглобявам, и още разглобявам. По едно време си помислих, че нямат край пружинките, колелцата, механизмите и туко дигам глава и гледам има няма 40-на чаркаляци. Започнах късния следобед и докато се усетя станало 11 вечерта, а аз още съм над хъба. Не стига, че до никъде не бях стигнал ами и жена ми ми се разсърди, че не съм се обадил.

 


Отварям го аз и познайте, механизъма работи наполовина заради ръжда. Позачудих се дали въобще да се занимавам с него ама нали японци са го правили викам си, трябва да се разучи.

 


Утрото е по-мъдро от вечерта и реших да продължа на следващият ден. Събуждам се и сядам над компютъра да търся инструкции, че като видях всички тия части дето съм изсипал бях сигурен, че ще забравя някоя при сглобяването.
И като започна едно сглобяване. И сглобявам, и сглобявам, и край няма.

 


Късният следобед всички части са по местата си и за радост нищо не е хартисало. Оставих го така и реших за този ден да не се занимавам повече с него.

 


Определено беше не лека задача, с която сигурно нямаше да се нагърбя ако на главината не пишеше made in Japan, но покрай цялото разглобяване и сглобяване научих много и за този вид хъбове и като цяло за устройството и разликите им.
Метнах се в дълбоките води на японската механика и се радвам, че успях да изляза от там.

 


Някой да има подобен опит с Shimano Nexus главини?

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още