В крайна сметка пълно щастие няма, нали?

2 октомври 2022
В крайна сметка пълно щастие няма, нали?

Haibike fullseven 5.0 който тествам, е планински велосипед от клас 3 от серията им Sduro и е оборудван с японският мотор на Yamaha - PW-SE.PX-SE осигурява до 280% подпомагане и за разлика от предшественика си PW (без SE-то) е с увеличен максимален каданс. Това е добре в моментите когато ритъма е вече висок, а ми трябва допълнително ускорение. С максимален въртящ момент от 70Nm мотора се справя отлично по пресечен терен с лек наклон, но като го изпънах по стръмния баир определено му липсваше тяга в сравнение с Cube Stereo Hybri-да с 85 Nm въртящ момент. За да поддържам висока скоростта, трябваше да упражнявам по-голям натиск върху педалите, което разбира се водеше до по-големи енергийни загуби за организма ми.Но пък ме зарадва това, че обхвата на 500Wh – сова батерия остана много по-висок от Stereo Hybrid-a, въпреки че втория е с 625Wh. Явно по-маломощният мотор харчи по-малко батерията. И тук си зададох въпроса: кое е по-важно за мен, мощността или обхвата. Така и не успях точно да си отговоря на този въпрос, защото мощността определено е предимство при някои изкачвания, но пък и обхвата е много съблазнителен, защото увеличава удоволствието от карането на машината.

В крайна сметка и в живота е така, получаваш нещо за сметка на друго, но не и всичко.Стигнах до извода, че златната среда може да се намери с всеки мотор и система и тя зависи предимно от уменията на водача, а не от машината. Разбира се както всеки от нас е различен, така и създадените от нас машини са различни и всеки според натурата си избира и намира правилната машина която да изразява същността му. Ако не я намира той, то тя го намира, защото много често несъзнателния избор е по-точен от съзнателния и колкото и различни неща да пробваш винаги клониш повече към определен тип, но не и към всички.

За мен определено обхвата е по-привлекателен, затова съм решил при следващото изкачване на Витоша със Stereo Hybrid-a да карам по-умерено и да изпробвам колко мога да увелича обхвата на подпомагане.

Личи си, че този велосипед е конфигуриран за дълги турстически разходки заради регулируемата си кормилна лапа и чудесните ръкохватки на Ergon с упори за китките и рога за по-удобен захват и по-ниско въздушно съпротивление....

прочети още