Технологията за окачвания Maestro на Giant и моделът им Anthem

24 януари 2023
Технологията за окачвания Maestro на Giant и моделът им Anthem

Тайванският производител Giant е един от най-големите в света и като такъв много често е първи избор както за професионалистите, така и за любителите.

 

В далечната вече 2005 година за първи път е представена революционната им система за окачвания Maestro, която се използва и до днес. Maestro е адаптивна платформа за задно окачване, която дава повече сцепление, комфорт и скорост.

 

Почти вертикалната траектори на Maestro и линейната извивка на пружината позволяват на задното окачване да остане чувствително както към малки, така и към големи удари, без да се "опакова" при бързи, последователни удари или да достигне дъното при големи удари. Това води до по-добър контакт между гумите и пътеката – подобрявайки сцеплението, ускорението, завиването и спирането.

 

Много конструкции на задните окачвания страдат от лоша производителност при активиране на задната спирачка. Когато се задейства, задната дискова спирачка понякога може или да „задвижи“, или да „повдигне“ люлеещото се рамо на окачването до удължаване или компресиране – и двете нежелани черти при каране през труден терен. Maestro-то решава този проблем чрез плаващата си опорна точка създадена от две връзки и четири позиционирани опорни точки. Системата остава неутрална при активиране на спирачките и резултатът е идеално балансирано окачване при всякакви условия на каране.

 

Анти-клякането се отнася до ефективността на окачването при въртене на педалите. Повечето конструкции на окачване добавят известно количество анти-клек за да стабилизират движението на окачването.  Твърде много анти-клек и окачването напълно ще блокира при въртене на педалите. Не достатъчно анти-клек и окачването ще заподкача твърде много при ускорение. Maestro-то постига правилният баланс като използва по-високо ниво на анти-клякане през първите 50% от движението – след това регресира до по-малко анти-клякане през втората половина на движението. Това води до ефективна платформа при каране по гладък терен, но позволява безпрепятствено движение на окачването при по-големи удари.

 

С тази тази технология и 110 милиметровият ход на окачването, моделът Аnthem е идеалният избор за технични крос-кънтри трасета. Двойното RockShox  oкачване създава гладко и еластично усещане при въртене на педалите. Допълнителното запазване на мощност идва и от изграденото средно движение с куха ос и външни лагери.

 

Моделът, с който разполагам, е по-скоро за любители отколкото за професионалисти, защото е изграден от широкообхватната 30 скоростна система на SRAM, която дава възможност дори без особена подготовка да бъдат преодолени всякакви терени.

 

Хидравличните дискови спирачки Avid Elixir са достатъчни за умерено до средно натоварване, но не и за екстремни. Разбира се не професионалната му окомплктовка си личи и по гумите които са еднакво добри както по твърда асфалтова настилка, така и по черен път, но са далеч като производителност за скоростни спускания по технични планински пътеки.

 

За финал бих казал, че Giant Anthem е любителски велосипед за тези от нас, които искат да изпробват предимството на двойното окачване и системата Maestro по горски и планински пътеки без претенции за спортни постижения.

 

Повече снимки, техническото описание и цената на модела, може да намерите тук:

https://rmaniabikes.com/bg-product-details-203.html

 

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още