Не е лесно в Холандия да получиш кралска титла...

7 септември 2023
Не е лесно в Холандия да получиш кралска титла...
 
Трябва да си регистриран най-малко сто години, да си влиятелен в своята област и да си известна холандска компания.
Gazelle е единствената холандска компания за велосипеди, която през 1992 година е удостоена от принцеса Маргриет с това отличие.
 
 
Кралската титла символизира уважението, признанието и доверието на кралицата в компанията и само тя може да я присъди. Означението е строго по заглавие и означава, че организацията може да добави „Кралски“ към името си и да включи Кралската корона в логото.
 
 
А аз за малко си помислих, че немците може би пък имат компания, която освен технологични, прави и красиви, дизайнерски велосипеди... уви, сгрешил бях.
 
 
Не променен от десетилетия е техният им модел Orange и за какво да го променят когато е най-доброто което може да бъде произведено в този клас?
 
 
Да е изписано името ти на всеки един от елементите при оборудването на велосипед е изключително скъп лукс, които не всяка компания има възможност да плати.
 
 
Като изключим няколкото крепежни елемента, почти всичко останало е изработено от алуминиева сплав, някой от елемнтите получават дори красиво хромирано покритие.
 
 
Алуминиеви калници с рефлекторно покритие. Basta осветителна система захранена от динамо на Shimano поставено в предното колело. Gazelle Switch кормилна лапа лесна за настройка за комфортно каране.
 
 
И как няма да вози като лимузина когато освен доста чувствителният пружинен амортисьор са му добавили амортисьорно колче и луксозна кожена седалка с пружини?
 
 
Учуди ме и това, че дори на ръкохватките и помпата е изписано името им. Богат и мелодичен звук издава и удобното звънче, отново гравирано с "Кралската" марка.
 
 
Много са се понапънали за този модел холандците.
 
 
Изключителна рядкост са подобни велосипеди в наши дни и обикновено могат да се срещнат при новосъздадени компании, които искат да впечатлят света с нещо наистина красиво и технологично.
 
 
Shimano Nexus скорости с предавателно отношение приблизително равно на 8 скоростна касета с 14-36 зъба, достатъчни за придвижване в градска среда и преодоляване на умерени изкачвания.
 
 
Почти вечна наричам комбинацията от Shimano Nexus скорости и ролерни спирачки Shimano Nexave, защо? Защото тези системи се нуждаят от минимална поддръжка и имат огромен ресурс.
 
 
Винтидж или ретро, все ми е тая как биха го нарекли някой, аз го покарах с удоволствие по софийските улици и това което ми направи най-много впечатление беше стойката. Геометрията на велосипеда те поставя в изправена, много комфортна позиция при каране, а окачването се справи отлично с неравностите.
 
 
Как бих го описал с няколко думи?
 
 
На първо място красота и елегантност, която би се забелязала вероятно само от хора с достатъчно култура и образование. Непретенциозен от към поддръжка и мисъл дали някой няма да ти го открадне ако го оставиш пред магазина. Удобен и лек за каране, заради комфортната си геометрия, добрата работа на окачването и скоростната система.

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още