Разликата между трите диаметъра джанти 26, 27.5 и 29 инча

25 декември 2023
  Разликата между трите диаметъра джанти 26, 27.5 и 29 инча
Определено има много дебати и спорове около това, кой размер гума е най-добрият, но както във всичко около нас и тук отговорът е, зависи.
 
 
Разликата между трите диаметъра джанти 26“, 27.5“ и 29“ при МТВ велосипедите е значителна и променя начина, по който велосипеда се усеща и движи, затова изборът на правилен размер ще направи карането ни по-приятно. В общият случай изборът ни зависи от това къде и как искаме да караме.
 
 
И така, какви са реалните разлики при различните размери?
 
 
26“...
 
 
26 инчовата джанта е с по-къси спици и означава, че колелетата могат да са по-леки, т.е. по-пъргаво усещате и по-бързо ускорение. Също така могат да са по-твърди и здрави затова този стандарт е широко използван при велосипедите за дърт джъмп и фрий райд. Сред предимствата на този размер колелета е и това, че лесно се ускорява при ситуации, които отнемат инерцията. По-маневрени са. Идеални са при стръмни изкачвания и дават усещане за лекота, което прави велосипеда по-игрив и насърчава карача да прави разни трикчета. Сред недостатъците на този размер колелета е това, че позицията на карача има по-голям ефект върху начина по който велосипеда реагира, т.е. трябва да сме по-активни с движението на тялото ни. По-трудно се поддържа инерцията им по неравни пътеки, заради по-стръмния ъгъл при удар и са по-бавни за XC карания. С две думи, 26-инчовите колелета изискват повече умения за каране, но и дават усещането че си „вътре“ във велосипеда, а не над него.
 
 
29“...
 
 
Без съмнение 29-ичовият размер колелета стана най-широко приет и се счита за подходящ за почти всички видове пътеки и терени, като единственото място, където този размер отстъпва е при велосипедите за дърт джъм и фрий райд. И все пак обаче има доста убедителни причини, които карат много хора да предпочетат по-малкият размер колелета.
Може би най-осезаемото усещане при каране е това, че тъй като те се движат по-бавно и тяхната гладкост при движение ни кара да ги чувстваме по-бавни отколкото са. Но по-плиткият ъгъл по който 29“ колелета срещат камъни и корени и по-голямата им инерция, прави така че да се търкалят по-лесно по груб терен. Друго предимство е това, че са с по-голяма контактна зона, което означава, че се движат с по-голямо сцепление. Тоест, те се движат през големи препятствия без да губят инерция и поддържат сцепление и стабилност благодарение на по-голямата си контактна зона. Като недостатъци на този размер е това, че не се съчетават добре с малки рамки, по-трудни са за маневриране, което ограничава техните предимства за по-ниските карачи. По-бавно ускоряват, което ги прави по-малко производителни при тесни, технични пътеки и не на последно място това, че по-ниските карачи ще ги усещат тромави и все едно са над велосипеда.
 
 
27.5“...
 
 
Оставих този размер за накрая, защото поне за мен това е най-добрият размер колелета, взимащ най-доброто от двата свята.
 
 
27.5-инчовите колелета се усещат най-естествено, заради позицията при каране. По-пъргави и маневрени са, ускоряват по-бързо и са по-леки от 29-инчовите. Сравнени с 26-инчовите, скоростта и способността им да минават през големи препятствия без да губят много от инерцията им е най-голямата разлика, особено при каране по нанадолнище. И може би най-осезателното им предимство, за мен, е това, че се усещат все едно съм част от велосипеда, т.е. не прекалено във или извън него, но разбира се това е лично мнение изградено на базата на каране както на 26-инчовите, така и на 29-тките.
 
 
Бих казал, че ако не беше огромната реклама, с която се популяризират 29-инчовите колелета, 27.5 инчовите щеше да са много по-предпочитаният размер за любителите, заради много по-естественото усещане, управление и комфорт.
Като резюме на изписаното до тук бих казал, че всеки един размер има определени предимства и недостатъци и много често правилният е въпрос на усещане и това как и къде ще караме велосипеда.
 
 
По-големите колелета поддържат по-голяма инерция, дават увереност заради това, че се носят над грубият терен, предлагат по-голямо сцепление както в завой, така и при изкачвания и изискват най-малко умения за управлението им, но са по-малко маневрени, по-трудно се задвижват и на по-ниските карачи ще им се сторят тромави и трудни за управление.
 
 
По-малките колелета са по-маневрени, по-лесно се задвижват и носят усещането за пъргавина и скорост, излизат по-лесно от завой, но са по-бавни за XC карания и изискват повече умения за управление.
 
 
Разбира се и тези цифри, както и всички останали, имат значение само за активно каращите. Ако използваме велосипеда само за съботно неделни разходки в парка, тези цифри, както и всички останали са без никакво значение… овен може би, че едните са по-модерни от другите.
 
 
На снимката са основните разлики между различният размер колелета.

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още