Дерайльорите

10 октомври 2021
Дерайльорите
Много често е трудно с просто око да се направи разлика между толкова много модели, букви и цифри, не само при велосипедите. Много често избираме велосипед по дизайна и цената, без да правим почти никаква разлика в останалите компоненти. Пълнят ни главата с цифри, които не разбираме, но колкото са по-големи, толкова явно по-хубави са те. Но дали това е така и какво въобще стои зад цифрите и означенията...
 
 
Ще направя кратък обзор на основните разлики при задните дерайльори и пос пециално на японският гигант Shimano.
Защо почвам със задният дерайлор, ами защото в голяма степен от него зависи плавното, леко и сигурно превключване на скоростната система при велосипедите. Разбира се само по себе си не може да се разглежда строго индивидуално без да се погледнат останалите компоненти от груповият сет, но определено е най-важният елемент от скоростната система.
 
 
Може да разделим условно класовете при Shimano на две – модели произведени в основната им фабрика в Осака-Япония и останалите – произведен в другите им фабрики. В Япония се произвеждат върховите компоненти и класове на Shimano и не случайно. Това за японците е гордост и във фабриката им качествения контрол е най-висок както и използваните стандарти на производство, процеси и т.н. Това са моделите Deore, Deore LX или новото SLX, XT и професионалната серия XTR. Стоманата се заменя от сплави на алуминия с добавен хром за по-голяма твърдост и износоустойчивост. Частите допълнително се анодират за защита от корозия и още по-голяма твърдост, като същевременно стават по-леки. Втулките при ролките са заменени от лагери, а при изработката на ролките се добавят въглеродни влакна отново за по-голяма здравина и по-дълъг живот. Триенето и шума също е намален, защото стоманата се обработва с високо реактивният флуор, които намалява обмяната на молекулите между металите и съответно, шума и триенето. Допълнителната обработка на частите намалява тяхното тегло, като запазва здравината им, затова и дори погледнати отдалеч изглеждат много по-различно от ниските серии. XTR даже получава допълнителна броня за още по-голяма защита при евентуален удар. Стабилизатор за веригата и по-силни пружини също са характерни за тези серии.
 
 
Единственият дерайльор от по-ниските серии, който може да сложим в средата е Shimano Alivio. Този дерайльор е много добър вариант за средно висока интензивност при смяна. Той също като при по-горните класове го има с технологията Shadow – по-малък корпус, директно закрепен за рамката в комбинация с касети и верига с HypergGlide - – по-добре позиционирани рампи и профили на зъби за да подобрят контрола на веригата при смяна. Целта е превключването да се направи по-плавно и ефективно насочвайки по-бързо нагоре или надолу блока до следващото зъбно колело за по-малко вереме. Много добре се справя при смяна до няколко предавки и го срещаме много често при планиснките велосипеди.
Останалите Tourney, Altus и Acera са базови дерайльори предназначени за ниска интензивност при смяна и с възможност за по-малки предавателни числа. Добри са за градски велосипеди и за базови планински. Срещаме ги главно при градските велосипеди, тези предназначени за дамите и за тийнейджърите.
 
 
Кой от всички да изберем. Разбира се всичко си има цена и колкото по-нагоре се качваме в йерархията, толкова нещата стават по-скъпи, но пък качили се веднъж на велосипед окомплектован с японско Deore някак не ни се слиза от него.
Axess Debris
11 март 2023

Axess Debris е проектиран да осигури гладко и комфортно каране, независимо дали пътуваме до работа, обикаляме градските паркове или решим да покараме по някоя горска пътечка в планината...

прочети още

Харесвам детско-юношеските модели на немската Bulls, защото са оборудвани с всичко необходимо както за града, така и за туристически пътеки и паркове......

прочети още

Погледнат отдалеч, веднага се забелязва, че Merida Big Ninety Nine е върхов клас планински велосипед. Лисичата опашка, лого на американската компания известна с върховите си класове окачвания, в комбинация с японският Deore SLX скоростно-коменден сет и SLX хидравликите с 203 мм XTR ротори и педали комбиниращи удобството на педалната платформа и ефективната SPD система, са повече от достатъчни показатели за това.

прочети още