Cube Reaction TM

22 юли 2023
Cube Reaction TM
 
Cube Reaction TM мога да го определя като първата стъпка към високият потребителски клас на немската марка.
Определено са се постарали малко повече при изработката и оборудването му и това си проличава още щом го погледнах за първи път.
 
Трасмисия 1х 12 Орел с предавателни коефициенти 0.68 и 3.4 и отношение 500% е всичко от което се нуждае един любител в планината. 1х си е най-простата и ефективна система, но без да очакваме от нея спортни постижения. Стъпките при Орел системата са по-„дървени“ или поне за мен, спрямо примерно тези на Shimano, защото скоковете са с различни стъпки и определено се губи част от ритъма, но пък за туристическо-любителски велосипед, какъвто е Reaction са супер.
 
Избраният за конфигурацията амортисьор X-Fusion определено е доста по-добър от много други базови, но трябва да си поиграем с настройки за да подобрим работата му.
 
Какво имам предвид?
 
Универсалната, отрицателна пружина, която се използва за да омекоти началният ход, т.е. да противодейства на положителната, трудно се настройва. Ако примерно съм по-тежък и заради това упражнявам по-голям натиск върху положителната - въздушна пружина, отрицателната не отчита това и съответно вилката се усеща твърда в началото на хода си. От друга страна ако пък съм лек, то ще използвам въздушното налягане много по-малко и отрицателната може да превъзхожда положителната пружина, което ще доведе до потъване на вилката в хода й без почти никакво тегло върху велосипеда. Настройката на подобен амортисьор винаги е някакъв компромис между твърде мек ход в средата и твърде твърд в началото.
 
Примерно аз тежа 80 кг. и за да постигна прилично провисване намалих налягането във въздушната камера с около 20 % от препоръчителното, защото при настройки на препоръчителното вилката бе доста твърда. Определено човек може да си поиграе и да постигне прилично представяне на този тип вилки, но винаги няма да е идеалното и ще трябва да направи някакъв компромис.
 
Разбира се за да направиш каквато и да е разлика при работата на едно или друго окачване, трябва да имаш достатъчно натрупан опит, иначе въобще не би забелязал и усетил някаква особена разлика. Всъщност като се сетя и аз не правих никаква разлика, докато не навъртях първите си 3-4000 км. по планински терен изпробвайки няколко различни класове окачвания..
 
Използването на X-fusion при оборудването на Reaction e добър избор за каране по туристически и планински пътеки без сериозни препятствия по тях.
 
Набързо ще съкратя останалото описание, че пак ще ме обвините, че съм се олял с текста : )
 
Не мога обаче да пропусна спирачната система, която е изградена от немската Magura. Любовта към Magura почна още от HS11, след това HS33. На планинския и трекинг сложих MT4 и все още смятам, че са едни от най добрите за този си клас, а планинеца ми е оборудван с четирибуталните MT8. Cube Reaction е оборудван с Magura Thirty.
 
Четирибутален спирачен апарат отпред и двубутален отзад. Въпреки, че Magura Thirty е от базово клас помпите, лостчетата, апаратите й и са подобни на тези от по-високите класове с изключение на използвани материали и някой технологични подобрения при настройките. Все пак осигуряват достатъчна спирачна мощност при всякакви условия, особено допълнени от 203 мм. ротори.
 
Чудесата на Reaction не свършват, защото са го оборудвали и с регулируемо амортисьорно колче. Чудесен аксесоар за планинско каране.
 
Агресия ли виждат очите ми? Май да...
 
Гумите Maxxis DHR II определено не мога да нарека любителски, а може би е едни от най-добрите планински гуми. Тежат майка си и баща си, но ако човек е решил да експериментира във всякакви условия и пътеки мога със сигурност да кажа, че може напълно да разчита на тях.
 
Като събера всичко изписано до тук спокойно мога да кача, че Cube Reaction определено е добре оборудван велосипед, с който може всеки от нас да експериментира различни планински трасета и да знае, че има една доста добра машина между краката си.

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още