Compel - Пълен с технологии немски планинец

19 октомври 2021
Compel - Пълен с технологии немски планинец

.... Същото е и при велосипедите – неподходящият велосипед води до бърз отказ от иначе огромното удоволствие от движението с него. Колкото и аматьорски да подхождаме към велосипеда той винаги трябва да съобразен с терена по който ще караме, нашите умения и опит. Правилото винаги е спазено, че колкото по-нагоре отиваме в класовете, толкова по-голяма лекота и удоволствие изпитваме при карането на велосипед. Разбира се цената също литва.

През последните години се наложи модата при високият клас велосипеди на изчистения от шарения дизайн на рамките. Много често когато видим тъмен матов велосипед обикновено е много добре окомплектован и технически изпипан. Същото важи и за този типичен планински велосипед на Compel.

Само при споменаването на Deore XT M8000 и вече е ясно за всеки, че това е необикновен велосипед. Целото командно-скоростно управление е с върховият за този клас Deore XT групсет.

Но какво стои зад тези букви и цифри?

Стои това, че даже на аматьор в колоезденето прави впечатление, че този велосипед се кара изключително леко, без загуба на никаква динамика при превключванията и не случайно.

Този велосипед е събрал всички върхови технологии за този клас: Dyna-SYS11, HG-X11, Hollowtech II, Shadow +, RapidFire+.

Манивелата е Deore XT M8000-2 с две зъбни колела с малка стъпка 28-38 за максимален контрол на ритъма или тук ще включим технологията Dyna-SYS11 така наречената „стъпка в ритъм“ – оптимизиране на ритъма с предавките в най-често използвания диапазон при планинско каране. Целта е минимално превключване на предните предавки или ако се превключват то да не се губи никакъв ритъм при превключването. С две думи, при динамично превключване на предавките не губим никаква енергия. Разбира се тази технология върви в комплект с осигурен най-добър баланс на твърдост, здравина и въртящи характеристики от другата върхова технология HollowTech II – куха средна ос интегрирана към скоростната манивела допълнително обработена за минимална тежест и лагерна система подобряваща разпределението на теглото и съответно по-голям трансфер на мощност.

Към горните две технологии добавяме и спецялно изработената верига HG-X11 с обработени лява и дясна страна за оптимизиране при превключването на предната и задната скоростни системи.

Накрая на върховт групсет добавяме и XT дерайлоьра с Shadow+ технологията. Shadow от сянка или намалени габарити с цел минимална вероятност от удар, а + плюса е заради добавения верижен стабилизатор с опция за заключване. С този дерайльор шанса да падне веригата е сведен до минимум и се движи по оптимална тректория по задната касета.

Разбира се този гупсет е преминал през няколко технологични процеса на обработка, които освен че свалят килограмите му, добавят и нужната за еистремни условия здравина. Към алуминия е добавен хром и компонентите са допълнително анодирани като по този начин теглото е запазено, но е добавена огромна здравина и ресурс. Всички контактни повърхности са обработени с високореактивяният флуор, който намаля обмяната на молекули между елементите от там триенето и шума. Даже към пластмасовите детайли се добавят въглеродни нишки за да са максимално здрави и изосоустойчиви. Втулките са заменини от лагери..

Този велосипед е проектиран да разтовари максимално водача от фокуса му в машина и да го насочи единствено и само в терена, който преминава.

С всички дребни детайли, мого често не забелязани от нас, са постигнали това, че карайки го по планински терен изпитваш максимала сигурност и удоволствие.

Axess Debris
11 март 2023

Axess Debris е проектиран да осигури гладко и комфортно каране, независимо дали пътуваме до работа, обикаляме градските паркове или решим да покараме по някоя горска пътечка в планината...

прочети още

Харесвам детско-юношеските модели на немската Bulls, защото са оборудвани с всичко необходимо както за града, така и за туристически пътеки и паркове......

прочети още

Погледнат отдалеч, веднага се забелязва, че Merida Big Ninety Nine е върхов клас планински велосипед. Лисичата опашка, лого на американската компания известна с върховите си класове окачвания, в комбинация с японският Deore SLX скоростно-коменден сет и SLX хидравликите с 203 мм XTR ротори и педали комбиниращи удобството на педалната платформа и ефективната SPD система, са повече от достатъчни показатели за това.

прочети още