Canyon - Жълтият камък

3 февруари 2023
Canyon - Жълтият камък
Не през чак толкова далечната 2010 година, Лутз Шефер с молив в ръка проектира поредният велосипед на голямата марка.
 
Все още няма и следа от пестене на пари от оборудване при този, а и при останалите класове велосипеди, нещо което през последните години май стана на мода.
 
А от кое най-често се пести? От донякъде невидимите с просто око компоненти, като главини, шини, средно движение, рамки..
 
За радост Yellowstone F4 може да се похвали с доста сериозното си оборудване за не спортен твърдак.
Шефер явно е искал този модел да издържа на доста над средните натоварвания, затова може да видим усилванията на алуминиевата рамка при критичните точки. Все пак за да се постигне оптимално съотношение между тежест и здравина, рамката е изработена от твърда 7005 алуминиева сплав с три различни дебелини на тръбите, нещо което може да видим при високите класове и рядко в средните.
 
Все още при тези години дизайнерите не рискуват с поставянето на отвори за вътрешно окабеляване по рамката, като при F4 забелязваме окабеляване минаващо по горната напречна тръба. Подобно окабеляване изключва възможността при удар да се скъса някое от жилата или маркуча на хидравликата, а и е по-удобно при нужда от носене – нещо което се забелязва предимно при по-старите модели велосипеди за циклокрос и за планински спускания. Разбира се през последните години инженерите създадоха рамки с вътрешно окабеляване при всички класове без да лишават конструкцията от нужната здравина, но F4 е проектиран и създаден в годините когато нямаше нужда от вътрешно окабеляване за да изглежда велосипеда по-„модерен“.
 
Който е карал с паякообразният дерайльор на японците от Shimano – Deore XT RD-M771 знае, че това е един от най-добре проектираните и изпълнени дерайльори. Достатъчно здрав, но и същевременно по-лек от предшественика си. Със здраво рамо, което не се чупи при първият по-лек удар, нещо което ми се случи наскоро с най-новият им модел.
 
Надписът Deore стои върху командите, декланшора, а и за радост върху манивелата. Deore манивелата не е с външни лагери, но е с куха ос и окталинк закрепване, т.е. само Hollowtech, което ще рече, че отстъпва малко при преноса на мощност от манивела с външни лагери и куха ос (Hollowtech II), но пък е голяма стъпка нагоре от базовите модели.
Може би най-впечатляващото, поне за мен, при оборудването му, са Deore XT главините, в комбинация с Mavic шините. Френско-японската комбинация доста рядко се среща, особено при средните класове и подозирам, че е по желание на предишният собственик, най-вече и това, че моделът HB-M8000 е доста години по-нов от моделите на останалото оборудване.
 
А бе някой просто си се е кефил на велосипеда и си го е поддържал добре, ама и той определено си заслужава..
Единствено спирачната система не е от по-високите класове, а е базова, но като се сетя колко километра съм навъртял карайки по горски пътеки с подобен клас спокойно мога да кажа, че е достатъчна за умерени карания и не много дълги спускания. Органични накладки с 160 милиметрови ротори не са за интензивно използване, най-малкото защото при всяко дълго спускане ще трябва да сменяш накладките, но пък за любителки велосипед без претенции за спортни постижения, са достатъчни.
 
Мога да кажа, че Canyon Yellowstone F4 е любителски велосипед със средно-към високо ниво на оборудване. Добър както в града, така и за умерени карания в планината.
 
Повече снимки, скучното техническо описание и важната цифра за цената му, може да намерите тук:
 

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още