Каньон Вейдър..

17 декември 2022
Каньон Вейдър..

Едва ли някой немец е избрал това име заради антагониста, примемен към тъмната страна – Дарт Вейдър от сагата Междузвездни войни, но определено е бил вдъхновен като Джордж Лукас от немско-холандската дума ватер/вадер, означаваща „Баща“.

 

Може много да гадаем какво стои зад името му, но определено немците са искали да подчертаят дори при избора на име, върховият клас на творението си.

 

И определено са успели..

 

Интересно е, че гущерът – лого, украсява велосипедите им само за две години от 2014 до 2016 и след това е променен. Лично на мен гущерът ми изглежда много по-оригинално от планинските върхове – следващото лого, които ми изглеждат доста по-семпло, но пък хубавото е, че велосипедите с гущера са един вид рядка колекционерска серия, особено този върхов модел.

 

Вейдър е професионален спортен велосипед за маратонски дисцпилини по планиснки и горски пътеки или така нареченият клас – Trail.

 

Този велосипед е събрал в себе си всички технологии и достижения на инженерната мисъл. Погледнат дори от не професионалист Вейдър изглежда извънземно, а когато започнеш да го оглеждаш внимателно оставаш впечатлен от всеки негов детайл.

 

Навсякъде се забелязват надписите на върховият спортен сет на японците от Shimano – XTR, както лисичата опашка – лого отново на едни от най-високите класове окачвания.

 

С широкообхватната скоростна система, изградена от върховият XTR клас на Shimano, могат да се преодолеят всякакви планински терени без никаква загуба на мощност. Тоест ритъма на въртене не се променя с промяна на терена, заради бързата и точна смяна на предавките.

 

Разбира се по-високата мощност идва от всеки движещ се елемент и от максимално олекотената обща конструкция. Карбоновата рамка, както и най-високият планински групсет, използван при конфигурирането, са причина за огромната лекота с която се движи велосипеда.

 

Средно движение с XTR манивела и Hollowtech II технологията – куха ос с външни лагери. Проходни оси, XTR главини и DT Swiss шини са достатъчно показателни за класа му. Тук единствено педалите ми стоят неадекватни, но вероятно предишният му собственик не е бил спортист, а любител. Това си личи и по това, че рамката няма нито една драскотина по рамката под средното движение – там където много често може да се срещнат драскотини и олющване от камъчета при велосипеди които активно са карани и по предназначение.

 

120 милиметровото окачване е достатъчно чувствително и буквално залепя велосипеда по планинските пътеки, а гумите Schwalbe Magic Mary са може би най-добрите гуми за почти всички писти и условия. Здрави раменни шипове за максимално странично сцепление и в завой при кален терен. Ъглови шипове с V-образни канали между тях за още по-добро сцепление и т.н, и т.н. все най-доброто за класа си.

 

В унисон с останалото оборудване е и спирачната система. XTR спирачни апарати с широки керамични бутала за по-голяма мощност и с много по-бърза реакция при екстремни спирания.

 

180/160 милиметрови ротори с Ice технологията – двуметална конструкция със специялни канали за по-добро разсейване на топлината. Въобще най-доброто в класа си.

 

До сега не съм имал велосипед с подобно оборудване и съм радостен, че се докосвам до такъв връх във велосипедостроенето.

 

Карбоновата рамка е с размер 52 см. и е подходяща за ръст 180-190 см., а пълното му техническо описание, повече снимки и цената, може да намерите тук: https://rmaniabikes.com/bg-product-details-201.html

Приятен ден!

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още