Canyon Spectral

22 юли 2023
Canyon Spectral
Когато видиш красивото, златисто, молибденово дисулфитно покритие по тръбите на окачването, в комбинация с може би единственият достоен за подобен клас цвят – черният, ти е ясно, че тук става въпрос за върхов клас велосипед.
 
Без никакъв компромис в изпълнението е моделът Spectral на немската топ марка – Canyon.
 
И тъй като някой ще каже, че освен скъпото молибденово дисулфитно покритие по-известно като Kashima Coat, има и други подобни покрития, ще напомня, че за разлика от останалите Kashima покритието е по-твърдо и много по-трудно се износва. Затова и може да срещнеш по-честно износено черно покритие и рядко златисто, но то и затова цената му е с около 500 евро отгоре.
 
Много често геометрията на велосипеди от подобен клас не се променя с години, освен монтажа, и това е така, защото просто няма какво да й променят. Вероятно тези от вас които следят продуктите на марката са забелязали, че и в момента геометрията на рамката в този клас не е променяна.
 
12.6 килограма конструкция и геометрия с нисък челен ъгъл, стръмна седалкова тръба и дълго междуосово разстояние е всичко което ни трябва както при стръмни изкачвания, така и за спускания и каране по силно неравен планински терена, а карбоновото кормило H23, патент на марката, допълва класният облик на велосипеда.
 
120 мм. ход на окачването е изградено от FOX 34 FIT4 амортисьора и FOX Float шока и двата покрити със златистото Kashima покритие и имат настройки за отскок и три позиции за регулиране – сцепление, спускане, заключване. (Traction, descent, lock).
 
За всеки терен има подходяща скорост.. красота!
 
Трансмисията му е изградена от друг връх при планинските класове Shimano Deore XT серия 8000. 2 венец плочи с 26/36 зъба отпред и 11 скоростна венец касета с 11-46 зъба отзад, предавателните числа на които са достатъчни да задоволят и най-претенциозните от нас.
 
Задният Deore XT дерайльор е със заключване на стабилизатора, за да се предотврати възможността от падане на веригата при преминаването по силно неравен терен и да се гарантира, че без значение от терена и условията няма да изгубим ритъма на въртене.
 
Всеки път ми прави кеф да превключвам скоростите нагоре, надолу на подобен сет и да се радвам колко лесно, плавно и точно се сменят всички те..
 
Мощност..
 
Всички движения са с извънбордно поставени лагери и преноса на мощност е с минимални загуби.
 
Deore XT манивелата е с куха ос и извънбордно поставени лагери, а DT Swiss главините са на проходни оси. Намаляването на общата въртяща маса, увеличава мощността, затова дори Crankbrothers педалите са комбинация от поликарбонат и алуминий, да не говоря, че при цена от 150 евро, малцина от нас биха си купили подобни..
 
Дори само по звука може да разпознаеш когато минава висок клас велосипед покрай теб, заради „тракането“ идващо от Ratchet технологията на DT Swiss главините. Многоточковото захващане на зъбите няма как да се сгреши с нищо друго и значи, че имаш една много здрава и надеждна главина, която се върти с минимално съпротивление.
 
Спирачна система... отново максимума за класа си.
 
Shimano Deore XT хидравлики с полуметални накладки с охладители и Shimano Deore XT RT-MT800 180 мм. дву метални ротори, изработени в три слойна сандвич структура (стомана, алуминий, стомана) допълнително облицовани с алуминиеви ребра за максимално ефективно разсейване на натрупаната топлина.
 
... и разбира се задължителният компонент за този клас - колче с регулируема в движение височина или така нареченият дропер.
 
Без да се губи време седлото може да се повдигне, за по-ефективно въртене при дълги разстояния и изкачвания, както и бързо да се спусне при технични пътеки и спускания където по-ниският център на тежестта дава по-добър контрол над велосипеда, а и ни пази от излизане над кормилото.

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още