Canyon Commuter 6..

26 ноември 2023
Canyon Commuter 6..
Велосипеди от клас 2, като този Canyon, са много предпочитани в Германия, защото се ползват за пътуване до работа и обратно. Не случайно акцента при тях, освен практичността, е и дизайна – трябва да подхождат на официалното облекло с което се ходи на работа, затова и много немски марки имат подобен премиум клас велосипеди. Всички те изглеждат по подобен начин – високоокомплектовани, елегантни с характер и стил.
 
 
Много предпочитани модели в Германия са тези, които се нуждаят от малка или никаква поддръжка, затова се използват предимно вградените в задната главина скорости като Shimano Alfina, Rahloff или пък Enviolo, много често комбинирани с ремъчна предавка. Комбинацията от вградени скорости и ремъчна трансмисия осигурява над 30 000 пробег преди въобще да се сетиш за поддръжка, а и е много по-чиста от верижната заради липсата на масло.
 
 
Навсякъде и по всяко време може да срещнеш велосипеди от клас 2, такива предназначени за градска мобилност или градските и хибридни модели.
 
 
Вниманието към детайла с което конструират спортните си велосипеди Canyon e приложено и при конструирането на Commuter. Веднага правят впечатление изчистените му линии, богатият цвят и елегантността с която се движи.
Хидроформоването е популярен метод за изработката на алуминиевите рамки, защото спестява материал като в същото време увеличава неговата твърдост и здравина. Личи си старанието с което е проектирана и изработена алуминиевата рамка на Commuter. По-дебели двойно изтеглени тръби с канали за вътрешно окабеляване и допълнително загладени шевове – красота.
 
 
Рядко е да видиш CDN карбоново ремъчно задвижване на Гейтс – инженерния лидер в създаването на дълготрайни продукти за предаване на мощност, но пък е върхът в този клас. Полимерният карбонов ремък е здрав и не се нуждае от смазване, така че няма шанс да остави мазни следи по дрехите, а и пробегът му е колкото обиколката на земята..
Shimano Nexus 8 скорости, които не се нуждаят от въртеливо движение за смяната им и с над 300% предавателно отношение са всичко което може да искаме за придвижване в града, а и както казах, спокойно може да забравим за поддръжката им с години.
 
 
„Всеобхватните“ гуми Schwalbe G-One с тяхната балансирана характеристика на каране идеално допълват класното оборудване на Commuter. Универсалният протектор се търкаля леко и с ниски вибрации и е еднакво добър както по асфалтови настилки, така и по черни, чакълести пътища, за където е създадена и самата гума. Никакъв шум не се чува при движението на велосипеда, което значи, че колелетата се търкалят с минимално съпротивление, т.е. се изразходва по-малко енергия..
 
 
Немците са практичен народ, затова при градските им класове никога не липсва добра осветителна система, калници и багажник с релси за дисаги. И както вече се досещате, Comuuter е оборудван с най-добрите в класа си. Supernova E3 фар поставен като око в предната част на калника е със завидните 200 лумена яркост и е на границата с позволеното за клас 2 (това разбира се не важи за нас, тук всичко е позволено.) Комбиниран с трите светлодиода вградени в алуминиевите калници на Wingee (дръг връх при калникостроенето) си гарантираме, че ще ни видят отдалеч в тъмното, освен разбира се ако не се движи Порше с 200км, тогава е все тая с каква осветителна система се движиш.
 
 
Wingee калниците ви бях описал в друга публикация, но ще ги спомена накратко и тук. Направени са от двойностенни алуминий и заедно с релсите за дисаги могат да издържат до.. 120 кг товар. Не че това е толкова важно, но просто стоят като залепени за велосипеда, без ни най-малко да помръднат, тракат или се разместят при всякакво движение и натоварване, не случайно и струват... около 300 лева комплекта.
 
 
Какво имаме накрая? Един елегантен, красив градски велосипед лек за придвижване и неангажиращ от към поддръжка с огромен ресурс.

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още