Любов от пръв поглед

14 януари 2023
Любов от пръв поглед

Bulls Aminga е от тези велосипеди, в които се влюбваш още от първия поглед. Може би заради тюркоазения му цвят или пък заради надписите на високото му оборудване, не знам, но както много пъти ми се случва, емоцията надделява над разума и го купувам, защото просто ми харесва.

 

Леко се поусмихвам прочитайки модела му – Aminga, защото ми звучи много испанскo и ми напомня за думата им „amiga“, значеща „приятелка“.

 

И вече всичко си идва на мястото.. освен едно, липсва му приятелка, която да развява косите си карайки го по някоя планинска пътека, за радост на горските обитатели и нас, мъжете  : )

 

Хидроформованата алуминиева 7005 рамка е с балансираната геометрия и предразполага към умерено каране, но не лишава бъдещата му водачка от доза адреналин, заради високият му монтаж.

 

100 милиметровото въздушно RockShox окачване се справя добре движейи се по неравни горски пътеки с дребни камъни и корени по тях. На един пръст разтояние е и дистанционният бутон за заключването му, който дава допълнително удобство за водачката при смяна на терена.

 

С един от най-високите класове – SLX, на японският гигант Shimano е изпълнена скоростно-командната система, като за още по-голяма прецизност и лекота задният дерайльор е едно ниво нагоре – XT. Дерайлоьра Deore XT, освен нископрофилният си дизайн е със стабилизатор и опция за заклюичване, който в заключено състояние в пъти намалява подскачането на веригата при движение по неравен терен и допринася за сигурната и безпроблемна смяна на предавките при всякакви условия и разбира се почти изключва възможността от падане на веригата.

 

2х11 или 22 скорости с две плочи с 24-34 зъба отпред и 11 плочи с 11-42 отзад, какво повече да иска нашата приятелка?

 

Предавателните числа са всичко което ни трябва в планината без никакъв компромис. Тази скоростна система дава достатъчен диапазон от възможности както при изкачвания, така и при спускания.

 

Запазване на мощност и ритъм, разбира се. Ритъма и мощността трудно могат да бъдат изгубени с двете технологии Dynasys и Hollowtech II в комбинация с високият SLX сет.

 

Малко повече агресия дават и много добрите немски Schwalbe Nobby Nic гуми. Корави централни и периферни зъби, допълнителен протектор против спуквания, широка стъпка – универсален боец за всякакви планински терени. Устойчиви в завои и газещи като трактор преминавайки през мек/кален терен.

 

Единственото което не ми стои много на място в оборудването му, са хидравличните дискови спирачки. MT200 на Shimano са достатъчни за каране по планинско-маратонски трасета, но не и за дълго продължително спиране. Все пак 180 милиметровите ротори, дават малко по-голяма спирачна мощ, но ако бъдещата му собственичка харесва адреналина, то бих й препоръчал да смени най-малко роторите и накладките, за да не се налага да сменя накладки всеки път след дълго спускане в планината.

 

Запазване на мощност, лекота, удобство, красота, това са думите които най-добре описват Bulls Aminga.

 

Ето и линк към техническото му описание, много снимки и цената му:

https://rmaniabikes.com/bg-product-details-94.html

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още