Насекомо, ама от най-красивите.. Mariposa

14 януари 2024
Насекомо, ама от най-красивите.. Mariposa
А защо швейцарците са решили да я използват като име на планинските си серии велосипеди, вероятно заради рязката естетическа промяна, която отличава пеперудата от останалите насекоми и много често се използва символично, когато човек иска да покаже, че нещо или някой е претърпял невероятна и положителна трансформация.
 
 
Всичко супер, ама очевидно въображението на швейцарците не стига до тук ами продължава.. та след това красиво наименование на велосипедите си добавят под името Chamois – дива коза и вече нещата си идват на мястото, особено при положение, че 2/3 от територията на Швейцария е планинска.
 
 
Mariposa – Дивата коза, е крос-кънтри, маратонски, трайл, туристически, екскурзионен, велосипед с пълно окачване за любителите на красивата ни планинска природа.
 
 
Списъкът с „чаркаляци“ този път ще го съкратя, защото повечето от вас сигурно до болка им е позната трасмисия изградена от Deore, Deore SLX, XT класовете на Шимано, но няма да пропусна окачването и някой други красотички, с които гордо може да се похвали „Дивата коза“.
 
 
Веднага всеки може да забележи, че алуминиевата рамка е с допълнително обработени шевове, красиво извити линии и преливащи се форми на тръбите, което е причина и за положителната ни оценка гледайки го. Основният цвят е черен, но се забелязва и допълнителният син цвят с който са украсени някой части от велосипеда, който му придава нужният характер и стил. Като цяло рамката не изобилства с надписи, подобно на много други, но пък не са пропуснали да подчертаят някой нейни качества, като 120 мм. й ход и тройно изтънените й тръби.
 
 
Това което прави впечатление при геометрията й, е извитата назад седалкова тръба с която се постига по-голям обхват, но и премества назад центъра на тежестта. За радост обаче задният триъгълник е с технологията Direct Response, която осигурява комфорт, сцепление и по-голям контрол, заради чувствителната реакция към малки удари.
 
 
Геометрията на Дивата коза мога да нарека балансирана и би се харесала на всеки, които обича по-комфортната стойка, по-плюшената возия и по-отзивчивото управление при каране.
 
 
И защото нали по произход е швейцарски и окачването на Mariposa е швейцарско. DT Swiss окачванията се славят с много добрата си работа при абсорбирането на дребни и средни удари. По нищо не отстъпват на големите FOX и RockShox като работа и поведение на пътеката.
 
 
DT Swiss използват, както всички други марки, объркващи съкращения, за да опишат подробно предлаганите характеристики. В името на вилката OPM просто означава конструкцията на долните крака - "магнезий от едно парче". Именно тези долни крака задават уникалната естетика на DT Swiss, с обратна арка, която е по-дълбока и вдлъбната в сравнение с голяма част от конкурентите. Нещо като Manitou-тата, ама не съвсем. Освен това, както при всичките им вилки правени след 2015 година и при тази са използвани уплатнения с ниско триене от SKF, който подобряват уплътнението и издръжливостта, като същевременно намаляват притискането с 50% в сравнение с предишните уплътнения.
 
 
Scott от DT Swiss или DT Swiss от Scott са гледали, ама и тук имаме патентован превключвател наречен от DT Swiss – Twin One, с който управляваме работата на цялото окачване. За разлика обаче от TwinLoc-а при Scott, който управлява FOX CDT окачванията, Twin One има опция само за заключването им, т.е. това е един комбиниран лост за заключване/отключване на окачването и нищо повече. Въпреки това не мога да отрека, че си е глезотия и нещо което всеки любител би оценил, защото лесно може да настрои окачването за работа при различни етапи от преминаваното трасе.
 
 
Странно ми стана, че колелетата на „Дивата коза“ не са изпълнени от DT Swiss, но пък вероятно Bixs са искали да намалят някой разходи за да постигнат по-добра цена. Въпреки това колелетата не са хич зле изпълнени. Deore главини и двете на проходни оси, Alexrims XD-Elite шини и обути на тях състезателните Racing Ralph на Schwalbe.
 
 
Накратко ще обобщя мнението ми за модела.
 
Bixs Mariposa – Дивата коза би се харесала на всеки, които обича изпипани произведения на швейцарската инженерната мисъл. Красиви форми, комфортната стойка, плюшената возия, отзивчивото и лесно управление..
 
Повече снимки, техническото описание и цената, може да намерите тук:
 
От мен, приятен ден : )
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още

В един перфектен свят въздушният обем на гумата ще оптимизиран за поемане на големи удари, общото тегло на колелото ще сведено до минимум и диаметърът на гумата ще осигурява възможно най-ниското съпротивление при търкаляне, но перфектни неща няма…

прочети още