Biomega New York City

26 ноември 2023
Biomega New York City
Уникалното при Biomega е, че при създаването на велосипедите си, целта им не е била да се конкурират с други велосипеди, а с автомобилите превръщайки велосипеда в елитен транспорт и обект на по-голямо желание от автомобила.
 
 
Проектиран от датчанинът Йенс-Мартин Скибстед, Biomega NYC започва с рамката като основна същност на велосипеда.
 
 
Дизайнът на рамката е стъпка нагоре от класическите, като освен скелет от ромбовидни форми, който свързва велосипедиста със задвижването и задвижването с колелата, в долната тръба на рамката е издълбан чрез хидроформоване калник. Не че може да ни предпази изцяло от калта, но определено изглежда интересно-различен.
 
 
Геометрията на Biomega позиционира тялото за ускорение и управление, като поддържа полуизправен дизайн, насочен към главата. Заимстван от класическите планински велосипеди, Biomega NYC е с късо междуосие, стръмен челен и седалков ъгъл и тесен заден триъгълник, който улеснява изкачването.
 
 
В предишни публикации съм споменавал за логото и че може по него да съдим за цялостното изпълнение на велосипеда, но ще го спомена и тук.
 
 
Много марки обичат да разпръскват логото си навсякъде, но въпросът е: ако толкова са горди с творението си, защо използват стикери или евтина боя, която се олющва или избледнява с времето? Логото на Biomega буквално е издълбано в рамката. То е елегантно бяло върху бяло, което прави силно впечатление за издръжливостта на NYC. Освен издълбано в рамката, логото украсява велосипеда на още две места – на челната тръба отпред, и скрито във вдлъбнатина при кормилната лапа (друго дизайнерско изпълнение).
 
 
Някой от нас сигурно си спомнят предишните модели на марката и че те бяха едни от първите, който използваха валовото задвижване или така нареченият кардан. Карданната трансмисия беше първият опит да се създаде една почти вечна и изключително чиста технология на задвижване, но бяха механично не толкова ефективни колкото веригите, а и доста по-скъпи от тях. Технологиите напреднаха и години след този първи опит дойде ремъчната трансмисия на Gates.
 
 
Карбоновите ремъци на голямата фирма не изискват масло, работят чисто и безшумно и имат колосалният експлоатационен живот до 60 000 км. Вярно, че определено с тях велосипеда не изглежда толкова изчистен, колкото бяха модели с кардан, но пък по този начин конструкцията е в пъти по-лека, задвижването също и имат огромен, почти вечен ресурс.
 
 
Минималистичността при конструирането му си личи и по избора на задвижване.
 
 
Biomega NYC използва автоматичната скоростна кутия на SRAM. На принципа на центробежната сила, предавателното отношение се променя автоматично при достигане на определени обороти на колелото като по този начин ни разтоварва от мисълта за смяна на каквито и да е скорости. Поместена в корпус от лека алуминиева сплав и в комбинация с ремъчната трансмисия буквално може да забравим за каквато и да е поддръжка на велосипеда с години.
 
 
Следващото на което са обърнали внимание при проектирането на NYC е, спирачната система. Теорията гласи, че от инженерна гледна точка V-brake спирачките не са толкова ефективни колкото дисковите заради това, че спирачната повърхност на V-brake системата е разположена на ръба на колелото; същият ръб, който преминава през локви, сняг и кал. За разлика от нея дисковия спирачен апарат е преместен по-близо до центъра на колелото, далеч от влиянието на околната среда, като така осигурява много по-голяма мощност и надеждност. Biomega NYC иползва хдравлични дискови спирачки на Shimano, които се задействат изключително интуитивно, леки са на допир и имат висока реактивност.
Харесва ми и това, че освен спирачните ръкохватки и звънчето, няма нищо друго на кормилото на NYC.
 
 
Biomega NYC е красив, минимилистичен велосипед с ясни линии, изчистена форма и непретенциозна, почти вечна задвижваща система.

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още