Bianchi Via Nirone 7

3 февруари 2023
Bianchi Via Nirone 7
Това което е Хенри Форд за модерният автомобил, това е и Едоардо Бианки за модерният велосипед“
 
Италианският предприемач и изобретател един от най-влиятелните производители в историята на велосипедите. Повече от 130 години марката е на пазара и продължава да е на върха при шосейните велосипеди. Това е голяма рядкост и се дължи единствено на духа, традициите и безкомпромисното си качество даже и при по-ниските си класове.
 
Така например във всеки модел присъства традиционният цвят на марката - тюркоаза, известен още като Bianchi Green – цвета на очите на бивша кралица на Италия, както и коронованият орел и то не щамп, a метална отливка. (Между другото само старите марки, съхраняващи традицията и не правещи компромис с продуктите си са запазили в днешно време металните си лога. )
 
И както се досещате, това е и марката, която е известна предимно с върховите си класове, въпреки това в гамата и не отсъстват винтидж модели, а през последните години и модели като Via Nirone от по-нисък – достъпен за широката публика клас.
 
Bianchi Via Nirone 7 е един от най-достъпните за широката публика модели. Достъпен, защото цената на повечето им велосипеди е над пет цифрена. Бърза справка в сайта им и бързо те отказват цифрите дори на базовите им модели.
Веднага си проличава, че Бианки просто не могат да създадат евтин модел. Не могат или не искат не знам, но моделът им Via Nirone 7 е доста добре конструиран и оборудван за базов клас какъвто е.
 
Малко по-дългата дължина на тръбата на главата ,в сравнение със състезателните класове, подсказва, че велосипеда е идеален за тренировки за издръжливост, а не състезателен. Това се допълва разбира се и от дистанционните елементи за повдигане на кормилото, с които е оборудван. Седенето в по-изправено положение натоварва по-малко ръцете, китките, раменете, врата и гръбнака, създава по-спокойно каране, но създава и по-голямо въздушно съпротивление, за преодоляването на което са нужни повече усилия. Разбира се за не спортисти като мен, това е много по-добър вариант за каране на подобен клас, като разбира се винаги може да свалим кормилото като премахнем спейсърите и да повдигнем седалката за да постигнем по-аеродинамична стойка и съответно да намалим до минимум въздушното съпротивление.
Интересно е, че освен по-високата дължина на тръбата на главата останалите размери, включително челният ъгъл, междуосовото разстояние и дължината на горната тръба, са почти същите както при състезателните класове.
 
Състезателното наследство на марката си личи и по това, че на рамката и липсват отвори за багажник и калници.
 
Вилицата е с по-голям просвет което позволява поставянето на по-широки гуми, а за да увеличат комфорта както тя, така и седалката е оборудвана с K-Vid на Бианки (Kevlar Vibration Isolating Device). Малко повече мекота е добре, особено ако караме велосипеда по нашите пътища. Въпреки това не може да очакваме много меко возене не само от този, а и като цяло от почти всеки шосеен велосипед.
 
Много добър избор при оборудването му е японският Shimano 105 – 5800 групсет. Цялата 105 група почти не отстъпва по технологии и представяне от по-високите класове.
 
Задвижванетo е 11 степенно. Скоростната касета е със съотношение 11-28 зъба, които оптимизират контрола на ритъма и каданса.
 
Коляновият механизъм е с две предавки с 34 и 50 зъба и поддръжа технологията Hollowtech II – куха ос, външни лагери, за минимизиране загубите на мощност при въртене.
 
Веригата също е оптимизирана за по-плавно превключване и дори получава допълнителната повърхностна обработка Sil-tec на Шимано за ниско триене. Sil-tec е тефлоново покритие с най-ниският коефициент на триене от всички твърди вещества.
 
Лостове за смяна на скоростите с двойно управление ST-5800 са заимствани от по-високите класове, включително и лесното им регулиране. Кабелите получават полимерно покритие, а спирачните апарати със симетричен шарнирен спирачен апарат използват два лагера и ролка, за да реализират по-голяма ефективност в зоната на завъртане и съответно по-голяма мощност за спиране. Новият им дизайн е и с по-висока дъга осигуряваща пространство за по-широки гуми.
 
С доброто си оборудване и малко по-умерената си геометрия, моделът на Бианки - Via Nirone е добър велосипед за тренировки за издръжливост и лесно може да бъде конфигуриран за каране с по-умерена стойка, за ежедневно придвижване в градска среда.
 
Цената на Via Nirone, техническото му описание и повече снимки, може да намерите тук:
Приятен ден!

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още