Електрическият KTM

24 октомври 2021
Електрическият KTM
Вчера изпънах моя КТМ на Витоша и въпреки, че малко ме понаваля, останах доволен и много впечатлен от възможностите му. Изключих чип тунинга за да да пестя батерия и при среден режим на подпомагане компютърът изписа 60 километра - идеално, повече от достатъчно да стигна до Алеко и да се прибера.
Тръгнах от кв. Витоша, през Симеоново, за Драгалевци и оттам нагоре. Никакъв проблем за мощният Bosch мотор, но в началото на пътя трябваше да отключа предният амортисьор, защото павираният път нагоре много друсаше. Мислех, че ще има много трафик, но за късмет лошото време явно беше отказало много хора и пътят като цяло не бе натоварен.
Движех се със средна скорост около 15-20 км/ч и без да си давам много зор, за около 50-на минути бях горе. Полюбувах се малко на красивият есенен пейзаж, хапнах и обратно надолу. Прибрах се изморен и много доволен, а батерията изкара до края.
Това което ми дава електрическия велосипед е едно по-дълго и различно удоволствие и да, по-лесно е да минеш по-голямо разстояние, но това съвсем не означава, че не ми се изпомпиха краката та днес да имам мускулна треска.

Личи си, че този велосипед е конфигуриран за дълги турстически разходки заради регулируемата си кормилна лапа и чудесните ръкохватки на Ergon с упори за китките и рога за по-удобен захват и по-ниско въздушно съпротивление....

прочети още