• Начало »
  • Новини »
  • Sintesi - Най-голямото изкуство е в простотата „Леонардо да Винчи“

Sintesi - Най-голямото изкуство е в простотата „Леонардо да Винчи“

17 октомври 2021
Sintesi - Най-голямото изкуство е в простотата „Леонардо да Винчи“

Sintesi, до сега не бях срещал подобна марка във велосипедите, но това което ми направи огромно впечатление, когато видях за първи път този велосипед, е класата на изработката и окомплектоването му. Това ме накара да се заровя малко по-дълбоко за да разбера какво стои зад това непознато за мен име. Малко италианско ми звучеше. Окомплектован с хидравлични спирачки на Формула и окачване на Marzocchi ми подсказаха, че най-вероятно това е италианска марка.

И да, Sintesi се оказа малка италианска фирма, създадена от фенове на велосипедирането и желание за създаване на класни велосипеди. Sintesi се оказа, че правят само спортни велосипеди за тежко планински натоварване или Enduro велосипеди за тежки планински спускания. Малката италианска фирма се е преориентирала през последните години към електрическите велосипеди и не случайно. Пазара на конвенционалните велосипеди е залят от продукти и марки и за да не бъдат буквално претопедни в това море Sintesi отново се ориентира към бутиковите високоокомплектовани спортни велосипеди за тежки планински условия.

Започвам да правя обстоен поглед на велосипеда.

На където и да погледна срещам класа и изпипаност. Цялото окачване е на италианската Marzocchi, част от която бе придобита от FOX. Това са окачвания от най-висок клас, лесни за обслужване и с огромен ресурс. Допълнително обработен метал с добавене количество хром. Металните тръби са допълнително обработени с високо реактивният флуор, който намалява триенето между компонентите и осигурява дълъг живот. Даже уплътненията са с огромен ресурс. Отделно самата система на окачването е различна. Тройната предна вилка е с повече бутала с по-голям ход – типичната downhill вилица. Подобрена чувствителност на малки удари. Двутръбната система осигурява повишена чувствителност на амортизиращия вентил. Дойната бутална трикамерна система е изолирана от горните тръби, за да се намали натрупването на налягане в главата и да се осигури постоянна работа дори при най-дългите ходове.

Продължаваме напрад и виждаме, че скоростно-командният групсет е от върховият Shimano XTR. Моделът е М951 революционният връх при задните дерайльори. И тук принципът е, че най-голямото изкуство е в простотата. Не натрапчиво тъмно сиво матово покритие. Здрав копрпус изработен от кован  дуралуминий – алуминиева сплав с мед, манган, магнезий за увеличена здравина с намалено тегло и обърната здрава пружина RapidRise за леко превключване на големите предавки. Комбинацията от няколкото основни технологии в този клас – RapidFire +, HG и RapidRise в комбинация с допълнителното обработени скоростни плочи дават изключителна сигурност и точност при смяната на предавките.

Продължаваме със спирачната система и виждаме отново връх в този клас – Formula Tuning. Италянската компания е известна с върховите си компоненти при високият клас, а това е тяхната пилотна серия. Хидравлика с широко бутало и допълнително анодизиран широк двукомпонентен ротор осигуряващ оптимална спирачна и топлинна ефективност при големи натоварвания. Взаимстани от моторният спорт, тези спирачки са печелили и печелят не една световна титла.

Никакъв компромис и отново върхова окомплектовка и при колелетата. Двойно усилени и ръчно наплетени алуминиеви Mavic капли с карбонови главини на Formula. Завърташ колелото и то забравя да спре. Хъбовете са с технологията пълен контакт – предпазени лагери от проникване на вода и боклуци, лесни за обслужване и с огромен ресурс. Даже самото разположение и големината на левият и десен лагер се различава и не случайно. Целта е да се осигури максимална здравина и надежност, като се увеличи лагерната платформа, което намалява огъването на оста и подобрява въртенето.

Единственото слабо място, което открихме при този велосипед, са гумите – за смяна са.

Целта при производството на този уникален велосипед е била една – да преместят фокуса на ездача от управлението в преминавания терен, като направят изключително здрав и сигурен велосипед.

За радост установихме, че малката Sintesi се е запазила, въпреки огромният натиск в тази индустрия и все още произвежда върхово окомплектовани спортни велосипеди. Пожелаваме им успех, защото го заслужават. Рядко в днешно време се срещат творци, които не правят никакъв компромис от към качество, дизайн, надежност. Изпипват всичко до най-малкият детайл и правят продукти, които ще ни надживеят.

Спецификация и цена

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още