Два Специални велосипеда

17 юни 2022
Два Специални велосипеда

Елитната серия е типичен ендуро велосипед с върхово изпълнено двойно въздушно FOX окачване позволяващо прецизна настройка за реакция и твърдост. 32 милиметровите алуминиеви тръби на предното FOX окачване са допълнително анодирани за да се намали повърхностното триене и същевременно да се постигне необходимата издръжливост при екстремни условия. Задният шок също е един от най-добрите за класа си и подобно на този отпред, позволява както фина настройка за твърдост, така и прецизна за реакция и отлично замества пружинните такива.

 


От другата страна Epic пък е типичен крос кънти велосипед и въпреки, че е също с двойно FOX окачване, то е с по-малък ход. Интересното при него е използваният инерционен клапан във вертикалната камера точно до задното колело, поставен така че да се задейства при удари в задното колело.

 


Различията са видни и при геометрията на рамката, но и при двете е използвана олекотена алуминиева сплав с различни дебелини на тръбите. По-дебела при критичните точки и по-тънка в останалите.

 


Геометрията на рамката и окачването са основните разлики при двата класа. Скоростно-командните сетове и спирачната система са приблизително еднакви, все пак предимство има Елитната серия.

 


И двата велосипеда са конфигурирани с върховият Deore XT/XTR скоростно-команден сет е с 27 скорости даващ висок обхват както при изкачвания така и при спускания. Интересно е, че задният XTR дерайлоьр при Elite е с обърната пружина- Rapid Rise, с което олекотява движението на веригата по високите предавки.

 


Средно движение при Elite е с куха ос и външни лагери за разлика от при Epic, което е също алуминиево, но не е с куха ос и външни лагери.

 


Спирачната система при Елите също е малко по-добре изпълнена. Конфигурирана е изцяло с немската Magura, като задният спирачен апарат е с двубуталните Magura MT5. При Epic имаме японката хидравлика Deore.

 


И двата велосипеда са високо окомплектовани и въпреки, че са по-стари модели се справят отлично и са достатъчно надеждни, и лесни за управление и контрол в планината.

 


Ето линкове с точната им спецификация, повече снимки и цената:
https://rmaniabikes.com/bg-product-details-120.html
https://rmaniabikes.com/bg-product-details-23.html


Приятен ден приятели!

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още