Какъв велосипед избрах за синът ми и защо?

20 април 2022
Какъв велосипед избрах за синът ми и защо?
При избора на детски велосипед винаги съобразявам, че той трябва да е: лек, да е съизмерим с височината на детето ми за да може с крачетата да стига земята, леко да се бута, леко да се движи и да спира добре, с две думи детето ми да се чувства сигурно на него и да изпитва максимално удоволствия от управлението му.
 
Не лек избор, но се спрях на детският 20 цолов алуминиев модел на тайванският производител Merida. Много добра геометрия, преден амортисьор, лека и здрава рамка и шест скоростна система с RevoShift команди, за по-лесно превключване. Не избрах велосипед с повече скорости за да разтоваря максимално детето си от излишен фокус в смяната на многото предавки. Целта беше да усвои смяната на скоростите, да изпита максимално удоволствие от това ново умение и по-голямата лекота при изкачването на стръмен терен, това което дава скоростната система.
 
Merida-та (от снимките) беше с не лоши V-Brake спирачки, но задната спираше тежко и не издържах и ги смених с най-добрата хидравлична V-brake спирачна система - немската Magura HS11. Избрах я защото спирането с нея е изключително леко, а и HS11 са с по-дълги регулируеми ръкохватки които настроих съразмерно с дължината на пръстчетата на детето ми. С тази спирачна система синът ми буквално може да спира и с един пръст, а усилието което прилага е минимално. Изключително надеждна, здрава и сигурна спирачна система.
 
Разбира се това не беше единствения тунинг. Второто нещо което смених беше задният дерайльор. Защо? Защото беше базов и много трудно успяваше да качи веригата на най-горното зъбно колело. На негово място поставих друга моя любима система - заден дерайльор с Rapid Rise технология или Shimano Nexave C505.
 
Rapid Rise e система при задните дерайльори с обърната пружина, т.е. усилието е в обратна посока или при опъване на жилото дерайльора движи веригата отгоре-надолу по скоростната касета, а не както при стандартните отдолу-нагоре. С две думи много по-лесно дерайльора сменя високите предавки, отколкото ниските. Ползата от тази смяна беше, че с минимално усилие леко и лесно се превключваха всички предавки.
 
С тези няколко тунинга и разбира се с няколко допълнителни - звънец с много мелодии, преден фар, заден стоп, лампички светещи в различни цветове поставени на главината на предното колело - велосипеда стана любимият за синът ми и радост за мен.
 
Разбира се допълнителните аксесоари поставях постепенно не накуп, за да увелича максимално удоволствието от всяка една от тях.
 
В сайта ни rmaniabikes.com има няколко подобни 20 цолови модела подходящи за 6-8 годишни деца, а ето този:
е по-новият модел на този които избрах за синът ми.
 
Успех при избора на велосипед и не забравяйте преди всичко да се забавлявате вие и вашето дете с това огромно удоволствие – да караш велосипед.
Axess Debris
11 март 2023

Axess Debris е проектиран да осигури гладко и комфортно каране, независимо дали пътуваме до работа, обикаляме градските паркове или решим да покараме по някоя горска пътечка в планината...

прочети още

Харесвам детско-юношеските модели на немската Bulls, защото са оборудвани с всичко необходимо както за града, така и за туристически пътеки и паркове......

прочети още

Погледнат отдалеч, веднага се забелязва, че Merida Big Ninety Nine е върхов клас планински велосипед. Лисичата опашка, лого на американската компания известна с върховите си класове окачвания, в комбинация с японският Deore SLX скоростно-коменден сет и SLX хидравликите с 203 мм XTR ротори и педали комбиниращи удобството на педалната платформа и ефективната SPD система, са повече от достатъчни показатели за това.

прочети още