Какъв велосипед избрах за синът ми и защо?

20 април 2022
Какъв велосипед избрах за синът ми и защо?
При избора на детски велосипед винаги съобразявам, че той трябва да е: лек, да е съизмерим с височината на детето ми за да може с крачетата да стига земята, леко да се бута, леко да се движи и да спира добре, с две думи детето ми да се чувства сигурно на него и да изпитва максимално удоволствия от управлението му.
 
Не лек избор, но се спрях на детският 20 цолов алуминиев модел на тайванският производител Merida. Много добра геометрия, преден амортисьор, лека и здрава рамка и шест скоростна система с RevoShift команди, за по-лесно превключване. Не избрах велосипед с повече скорости за да разтоваря максимално детето си от излишен фокус в смяната на многото предавки. Целта беше да усвои смяната на скоростите, да изпита максимално удоволствие от това ново умение и по-голямата лекота при изкачването на стръмен терен, това което дава скоростната система.
 
Merida-та (от снимките) беше с не лоши V-Brake спирачки, но задната спираше тежко и не издържах и ги смених с най-добрата хидравлична V-brake спирачна система - немската Magura HS11. Избрах я защото спирането с нея е изключително леко, а и HS11 са с по-дълги регулируеми ръкохватки които настроих съразмерно с дължината на пръстчетата на детето ми. С тази спирачна система синът ми буквално може да спира и с един пръст, а усилието което прилага е минимално. Изключително надеждна, здрава и сигурна спирачна система.
 
Разбира се това не беше единствения тунинг. Второто нещо което смених беше задният дерайльор. Защо? Защото беше базов и много трудно успяваше да качи веригата на най-горното зъбно колело. На негово място поставих друга моя любима система - заден дерайльор с Rapid Rise технология или Shimano Nexave C505.
 
Rapid Rise e система при задните дерайльори с обърната пружина, т.е. усилието е в обратна посока или при опъване на жилото дерайльора движи веригата отгоре-надолу по скоростната касета, а не както при стандартните отдолу-нагоре. С две думи много по-лесно дерайльора сменя високите предавки, отколкото ниските. Ползата от тази смяна беше, че с минимално усилие леко и лесно се превключваха всички предавки.
 
С тези няколко тунинга и разбира се с няколко допълнителни - звънец с много мелодии, преден фар, заден стоп, лампички светещи в различни цветове поставени на главината на предното колело - велосипеда стана любимият за синът ми и радост за мен.
 
Разбира се допълнителните аксесоари поставях постепенно не накуп, за да увелича максимално удоволствието от всяка една от тях.
 
В сайта ни rmaniabikes.com има няколко подобни 20 цолови модела подходящи за 6-8 годишни деца, а ето този:
е по-новият модел на този които избрах за синът ми.
 
Успех при избора на велосипед и не забравяйте преди всичко да се забавлявате вие и вашето дете с това огромно удоволствие – да караш велосипед.

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още