Водоструйка? - дали....

22 март 2022
Водоструйка?  - дали....

Виждал съм не едни и два велосипеда да се мият с водоструйка и това ако знаеш какво правиш не е чак толкова лошо, но ето какво става с някой велосипедни компонети след подобно миене и липса на последваща цялостна профилактика и смазване.

 

Водоструйката наистина измива много добре, но и лесно може да вкара, заради видокото налягане, вода в някой компоненти на велосипеда.

 

Отварям онзи ден един скърцащ Suntour амортисьор за да видя от къде идва проблема и с изненада установявам, че в ботушите има вода.

 

 

Развивам болтовете и при сваляне на ботушите започна да шурти ръждиво-черна течност. Не бях виждал подобно нещо и си помислих, че става въпрос за някакво хидравлично масло, но не. Тази течност беше вода, а пружините буквално все вдно бяха поставени в аквариум.

 

Малката пружина беше толкова ръждясала, че едвам я демонтирах, а една трета от голямата беше много изтъняла – явно водата в този амортисоьр е от доста дълго време.

 

Това се случва когато прекалено старателно се мие велосипеда с водоструйка, но без да се свали ботуша, смажат вилиците и се смени праховия семеринг.

 

Много често не е необходимо да ползвате водоструйка за да измиете велосипеда си, но ако все пак сте решили по подобен начин да го миете, то задължително трябва след това да направите нужната профилактика и смазване на отделните компоненти и особенно амортисьора и главините.

 

Виждал съм и снимки от обяви в интернет, на които ясно се вижда, че велосипеда е цялостно мит с водоструйка. Бъдете внимателни и ако купите подобен велосипед му направете нужната профилактика, защото никой не прави профилактика и смазване на употребяван велосипед, а това е задължително за да си гарантирате дълъг и безпроблемен живот на велосипеда.

 

Съвет при покупка на употребяван велосипед:

 

Отключете амортисьора и вижте как се движи и дали и какъв звук издава. Огледайте внимателно и тръбите му, особено часта в близост до праховите семеринги. Натиснете амортисьора и пак погледнете вилиците при натиснато положение, за да ги проверите за ръжда. Ако има ръжда, то по-добре не го купувайте, защото малката ръжда в горната част много често е съпроводена с огромна под ботушите.

 

Бъдете внимателни с използването на водоструйка и не забравяйте след това да направите нужната проверка и смазване на всички компоненти. Същото важи и при покупката на употребяван велосипед!

 

Температурите летят нагоре и с радост може да се открие вече новият велоссезон.

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още