Скърцащи спирачки?

7 март 2022
Скърцащи спирачки?

Малко по-малко температурите се качват и скоро ще може на воля да се радваме на нашите велосипеди, но преди това трябва да направим нужите проверки и профилактика.

 

Една от важните системи, на които трябва да обърните внимание е, спирачната. Правилното функциониране на спирачките е ключово за велосипеда затова трябва да ги проверите. Много често при проверка в началото на сезона е възможно при спиране да чуете дразнещ скързащ звук идващ от към спирачните апарати.

 

Внимание!

 

Тъй като не веднъж съм виждал спирачните апарати да са буквално оляти с WD40, това за тях е може би най-лошото нещо което може да направите. При подобна процедура влошавате работата на спирачната система и въпреки, че в началото може й да не скърцат, то след две три спирания скърцането ще е в пъти по-голямо, защото маслото буквално се изпича на висока температура като прави тънък филм по металните дискове и накладките, точно това е и причината за скърцането.

 

Скърценето идва от боклук полепнал по накладките и дисковете и буквално изпечен върху тях. Огледайте първо дисковете и вижте дали по металната повърхност има по-тъмна ивица, ако е така то вероятно проблемът е в замърсените накладки и дискове. Това което трябва да направите в този случай, е, да свалите и почистите с финна шкурка дисковете и накладките. След това същите ги почистете добре и с обезмаслител. Хубаво е и с клечка за уши да почистите и вътрешността на спирачните апарати.

 

След като сте ги почистили добре ги монтрайте обратно и проверете дали все още скърцат при спиране. Би трябвало да нямате вече проблеми със скърцането, но ако са били оляти с WD40 ще трябва много добре да почистите дисковете, защото с шкурка и обезмаслител трудно ще почистите отворете на металните дискове където със сигурност е останало масло. Ако обаче след подобна процедура продължават да скърцат, то е възможно да трябва да подмените самите накладки.

 

Изхабените накладки не скърцат, а при спиране издават плътен метален звук.

 

Почистили сте ги и вече не скърцат при спиране, честито, вече спококойно може да преминете към проверка работата на амортиьора и скоростната система!

 

В друга публикация ще ви опиша какво трябва да направите ако апаратите ви са блокирали или много малко се отварят, като по този начин диска постоянно се търка в наклатките и пречи на свободното въртене на колелото.

Личи си, че този велосипед е конфигуриран за дълги турстически разходки заради регулируемата си кормилна лапа и чудесните ръкохватки на Ergon с упори за китките и рога за по-удобен захват и по-ниско въздушно съпротивление....

прочети още