Скърцащи спирачки?

7 март 2022
Скърцащи спирачки?

Малко по-малко температурите се качват и скоро ще може на воля да се радваме на нашите велосипеди, но преди това трябва да направим нужите проверки и профилактика.

 

Една от важните системи, на които трябва да обърните внимание е, спирачната. Правилното функциониране на спирачките е ключово за велосипеда затова трябва да ги проверите. Много често при проверка в началото на сезона е възможно при спиране да чуете дразнещ скързащ звук идващ от към спирачните апарати.

 

Внимание!

 

Тъй като не веднъж съм виждал спирачните апарати да са буквално оляти с WD40, това за тях е може би най-лошото нещо което може да направите. При подобна процедура влошавате работата на спирачната система и въпреки, че в началото може й да не скърцат, то след две три спирания скърцането ще е в пъти по-голямо, защото маслото буквално се изпича на висока температура като прави тънък филм по металните дискове и накладките, точно това е и причината за скърцането.

 

Скърценето идва от боклук полепнал по накладките и дисковете и буквално изпечен върху тях. Огледайте първо дисковете и вижте дали по металната повърхност има по-тъмна ивица, ако е така то вероятно проблемът е в замърсените накладки и дискове. Това което трябва да направите в този случай, е, да свалите и почистите с финна шкурка дисковете и накладките. След това същите ги почистете добре и с обезмаслител. Хубаво е и с клечка за уши да почистите и вътрешността на спирачните апарати.

 

След като сте ги почистили добре ги монтрайте обратно и проверете дали все още скърцат при спиране. Би трябвало да нямате вече проблеми със скърцането, но ако са били оляти с WD40 ще трябва много добре да почистите дисковете, защото с шкурка и обезмаслител трудно ще почистите отворете на металните дискове където със сигурност е останало масло. Ако обаче след подобна процедура продължават да скърцат, то е възможно да трябва да подмените самите накладки.

 

Изхабените накладки не скърцат, а при спиране издават плътен метален звук.

 

Почистили сте ги и вече не скърцат при спиране, честито, вече спококойно може да преминете към проверка работата на амортиьора и скоростната система!

 

В друга публикация ще ви опиша какво трябва да направите ако апаратите ви са блокирали или много малко се отварят, като по този начин диска постоянно се търка в наклатките и пречи на свободното въртене на колелото.

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още