Спирачката просто спря да работи...

5 март 2022
Спирачката просто спря да работи...

Понякога може лошо да бъдем изнанадани от напълно блокиране на спирачната система. Много често сигналите за бъдещото блокиране са много по-рано от самото блокиране, но с просто око и без опит трудно се забелязват, особено и когато се обръща малко или никакво внимание на поддръжката на велосипеда.

На снимката показвам напълно блокирала спирачка от среден клас на Avid – Elixir 5. Хубавото е, че забелязах спирачката при тестовете на велосипеда и тъй като не е за еднократна употреба, защото евтините са такива, намерих необходимите компоненти за смяна, а именно бутало с уплътнения.

Разбира се първоначално не очаквах, че проблема ще е толкова голям и си мислех, че ще мина със смяна на хидравличната течност. Опитах се да я сменя, защото по някаква причина системата беше до толкова блокирала, че дори маркуча беше запушен и не преминаваше никаква течност през него. Свалих го и след продухване на компресора се оказа, че е пълен с някакви черни власинки, или поне така ги определих в началото. Мислех, че с това проблемът ще се оправи, но уви, след като напълних системата установих, че от някъде вкарва въздух. Е вече трябваше да разглобя и самата ръкохватка. Разглобих я и резултата може да видите на снимките – гуменото уплътнение буквално се разпада и то е причината за блокиралата спирачка, както и за вкарването на въздух в системата. Явно му е дошло времето за смяна.

Смених проблемното бутало с уплътненията, отново продухах маркуча и буталните системи, напълних я с хидравлична течност и спирачката заработи отлично.

Нямах толкова късмет с една друга хидравлична спирачка, която бе от нисък клас и установих, че същите са за еднократна употреба. Две-три години ползване и буквално трябва да я изхвърлиш и да си купиш нова. Напълно капсулована без възможности за смяна на каквото и да е. Проблема при ниските класове е в използваните уплътнения. Гумените уплътнения се втвърдяват бързо и все по-трудно започва да работи спирачната система, докато някоя пролет не установиш, че са тотално блокирали.  Ще ви покажа и нея в друг пост за да знаете за какво да внимавате при избора на спирачни системи или поне да знаете какво да очаквате от различните класове.

Въпреки, че Elixir 5 е наистина много добра спирачка, няма нищо вечно и ежегодишно, трябва да се прави пълна проверка на велосипеда, особено на спирачните системи при планинските, защото едно подобно блокиране при екстремно спускане може да се окаже доста болезнено.

При покупка на употребяван велосипед проверявайте много внимателно спирачните системи, защото съм попадал на какви ли не „изцепки“, от тотално блокирали, до буквално оляти с WD40 спирачни апарати.

Axess Debris
11 март 2023

Axess Debris е проектиран да осигури гладко и комфортно каране, независимо дали пътуваме до работа, обикаляме градските паркове или решим да покараме по някоя горска пътечка в планината...

прочети още

Харесвам детско-юношеските модели на немската Bulls, защото са оборудвани с всичко необходимо както за града, така и за туристически пътеки и паркове......

прочети още

Погледнат отдалеч, веднага се забелязва, че Merida Big Ninety Nine е върхов клас планински велосипед. Лисичата опашка, лого на американската компания известна с върховите си класове окачвания, в комбинация с японският Deore SLX скоростно-коменден сет и SLX хидравликите с 203 мм XTR ротори и педали комбиниращи удобството на педалната платформа и ефективната SPD система, са повече от достатъчни показатели за това.

прочети още