Спирачката просто спря да работи...

5 март 2022
Спирачката просто спря да работи...

Понякога може лошо да бъдем изнанадани от напълно блокиране на спирачната система. Много често сигналите за бъдещото блокиране са много по-рано от самото блокиране, но с просто око и без опит трудно се забелязват, особено и когато се обръща малко или никакво внимание на поддръжката на велосипеда.

На снимката показвам напълно блокирала спирачка от среден клас на Avid – Elixir 5. Хубавото е, че забелязах спирачката при тестовете на велосипеда и тъй като не е за еднократна употреба, защото евтините са такива, намерих необходимите компоненти за смяна, а именно бутало с уплътнения.

Разбира се първоначално не очаквах, че проблема ще е толкова голям и си мислех, че ще мина със смяна на хидравличната течност. Опитах се да я сменя, защото по някаква причина системата беше до толкова блокирала, че дори маркуча беше запушен и не преминаваше никаква течност през него. Свалих го и след продухване на компресора се оказа, че е пълен с някакви черни власинки, или поне така ги определих в началото. Мислех, че с това проблемът ще се оправи, но уви, след като напълних системата установих, че от някъде вкарва въздух. Е вече трябваше да разглобя и самата ръкохватка. Разглобих я и резултата може да видите на снимките – гуменото уплътнение буквално се разпада и то е причината за блокиралата спирачка, както и за вкарването на въздух в системата. Явно му е дошло времето за смяна.

Смених проблемното бутало с уплътненията, отново продухах маркуча и буталните системи, напълних я с хидравлична течност и спирачката заработи отлично.

Нямах толкова късмет с една друга хидравлична спирачка, която бе от нисък клас и установих, че същите са за еднократна употреба. Две-три години ползване и буквално трябва да я изхвърлиш и да си купиш нова. Напълно капсулована без възможности за смяна на каквото и да е. Проблема при ниските класове е в използваните уплътнения. Гумените уплътнения се втвърдяват бързо и все по-трудно започва да работи спирачната система, докато някоя пролет не установиш, че са тотално блокирали.  Ще ви покажа и нея в друг пост за да знаете за какво да внимавате при избора на спирачни системи или поне да знаете какво да очаквате от различните класове.

Въпреки, че Elixir 5 е наистина много добра спирачка, няма нищо вечно и ежегодишно, трябва да се прави пълна проверка на велосипеда, особено на спирачните системи при планинските, защото едно подобно блокиране при екстремно спускане може да се окаже доста болезнено.

При покупка на употребяван велосипед проверявайте много внимателно спирачните системи, защото съм попадал на какви ли не „изцепки“, от тотално блокирали, до буквално оляти с WD40 спирачни апарати.

Личи си, че този велосипед е конфигуриран за дълги турстически разходки заради регулируемата си кормилна лапа и чудесните ръкохватки на Ergon с упори за китките и рога за по-удобен захват и по-ниско въздушно съпротивление....

прочети още