• Начало »
  • Новини »
  • За какво да внимаваме при покупката на употребяван електрически велосипед

За какво да внимаваме при покупката на употребяван електрически велосипед

4 март 2022
За какво да внимаваме при покупката на употребяван електрически велосипед
 
   Електрическите велосипеди бавно но сигурно се налагат на пазара и вече има не малко, които се продават употребявани по базарите. Преди да се впуснем в емоционалната покупка на подобен велосипед обаче трябва да имаме предвид няколко основни неща.
 
   Наред с всички проверки, които правим при покупката на обикновен велосипед – спирачна система, състояние на капли, скоростна система, окачване, при електрическите трябва да направим и някой допълнителни.
 
    Ето за какво да внимавате при покупката на употребяван електрически велосипед:
 
1. Много често велосипедите се продават без ключ за батерията и ако искате да го смените то смяната ще ви струва около 150-200 лева, защото се сменя цялата ключалка.
 
2. Захранващите адаптери са два вида при Bosh моторите 2 и 4 амперови. И двата варианта зареждат батериите, но по-слабият я зарежда два пъти по-бавно от по-мощният. Също така ако е без зарядно 2 амперовият струва около 150 лева, а 4 амперовия 200-250.
Зарядните за Ямаха са на двойна цена – 400 лева.
 
3. Ако велосипеда е планински, а не градски, задължително след покупката трябва да направите едно почистване на електромотора, защото при планинско каране и не само, влизат боклуци и нарушават работата му. Хубаво е на всеки сезон веднъж да правите подобна профилактика. Самото разглобяване не е трудно, но си изисква базови познания които ако ги нямате по-добре се обърнете към някой велосервиз.
 
4. Включете и го покарайте като обърнете внимание на шума на мотора и на работата му при различните степени на подпомагане. Също така вижте показанията на дисплея. Случвало ми се е още в началото дисплея да премигва и не че не може да работи и така, но цената за един нов дисплей е около 150-200 лева.
 
5. Огледайте болтовете на капака на двигателя и вижте дали някой от тях не е „специален“ – security bolt. Ако видите такъв вероятно значи, че под капака има GPS проследяващ модул и че велосипеда вероятно е краден.
 
6. Вижте при различните степени на подпомагане какъв обхват изписва за батерията. Обикновено при 500Wh-овите батерии максималният обхват е 120-130 км, а на най-мощната степен на подпомагане обхвата е около 35-40 км. За съжаление не може със сигурност да разберете за истинската амортизация на батерията и дали изписваният обхват е реално постижим, но поне може базово да я тествате, защото рециклирането на подобна батерия ще ви струва около 400 лева, а нова – 1000.
 
    Обърнете цялостно внимание на велосипеда и ако е много „мърляв“ по-скоро не го купувайте, защото липсата на поддръжка със сигурност влияе зле на велосипеда, а и подсказва какъв е бил предният му собственик. При велосипедите поддръжката е много важна и ако въобще липсва значи, че колкото и висок клас да е, то амортизацията му е била в пъти по-голяма.
 
    Снимките в публикацията са от обява на която попаднах и в която пишеше, че велосипеда е сервизиран, обслужен готов за сезона. В една от снимките се вижда и ръжда по тръбите на предният амортисьор, което значи, че велосипеда не е обслужван и е стоял дълго време на открито. Много вероятно ръждата на амортисьора под ботушите да е много по-голяма, затова при покупка ги проверявайте, защото цените започват от около 150 за най-евтините и минават 1000 за много добрите.
 
   Проверили сте всичко, купили сте го – честито. Радвайте му се и не забравяйте да го почиствате и поддържате поне веднъж в годината за да ви служи дълго и безотказно.
 

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още