Focus Super Bud 29 цолов планински жребец

26 октомври 2021
Focus Super Bud 29 цолов планински жребец
Гледам го отдалеч - спортна геометрия, двойно окачване, широки гуми, даа, подобен велосипед по-скоро бих срещнал по тежък планински терен, отколкото тук в града.
 
Двойното 100 милиметрово FOX окачване създава усещането, че си се качил във Волга. Никакъв проблем за пресечения градско-селски терен в квартал Витоша - София.
 
Само по себе си това окачване говори за цялостната окомплектовка на велосипеда и когато го видя отдалеч съм сигурен, че всичко останали компоненти също ще са върхът.
 
И да, следва високият 30 скоростен Shimano Deore SLX групсет със стабилизатор на задният дерайльор и средно движение с куха ос. Спирачната система също е на високо ниво. Поставили са Elixir 5 на Avid с 180 милиметрови ротори - която много приятно ме изненада като динамика и начин на спиране.
Малко съм учуден само от гумите. Окомплектован е с нови Shwalbe Smat Sam 29x2.25 гуми. Това е може би най универсалната гума на Schwalbe. Плътните централни зъби осигуряват търкаляне с ниски вибрации, а страничните зъби осигуряват сигурност и стабилност при каране по пресечен терен. С двойната RaceGuard защита, тези гуми са еднакво подходящи както за каране по асфалтова настилка, така и по планински терен. Защо съм учуден ли, ами защото това си е типичен планински велосипед, конфигуриран с тези гуми и в това си запазено състояние, ми подсказва, че предишният му собственик не го е карал за това за което е създаден този велосипед. Нямаше да съм учуден ако бяха примерно Nobby Nic, защото Smart Sam се ползват предимно при планинските твърдаци.
 
Техническите спецификации и цената, може да видите тук:
 
Този красив есенен пейзаж навън ме кара да зарежа всичко и се впусна в поредното планинско велоприключение, като този път съм избрал за дестинация Рила.

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още