Focus Super Bud 29 цолов планински жребец

26 октомври 2021
Focus Super Bud 29 цолов планински жребец
Гледам го отдалеч - спортна геометрия, двойно окачване, широки гуми, даа, подобен велосипед по-скоро бих срещнал по тежък планински терен, отколкото тук в града.
 
Двойното 100 милиметрово FOX окачване създава усещането, че си се качил във Волга. Никакъв проблем за пресечения градско-селски терен в квартал Витоша - София.
 
Само по себе си това окачване говори за цялостната окомплектовка на велосипеда и когато го видя отдалеч съм сигурен, че всичко останали компоненти също ще са върхът.
 
И да, следва високият 30 скоростен Shimano Deore SLX групсет със стабилизатор на задният дерайльор и средно движение с куха ос. Спирачната система също е на високо ниво. Поставили са Elixir 5 на Avid с 180 милиметрови ротори - която много приятно ме изненада като динамика и начин на спиране.
Малко съм учуден само от гумите. Окомплектован е с нови Shwalbe Smat Sam 29x2.25 гуми. Това е може би най универсалната гума на Schwalbe. Плътните централни зъби осигуряват търкаляне с ниски вибрации, а страничните зъби осигуряват сигурност и стабилност при каране по пресечен терен. С двойната RaceGuard защита, тези гуми са еднакво подходящи както за каране по асфалтова настилка, така и по планински терен. Защо съм учуден ли, ами защото това си е типичен планински велосипед, конфигуриран с тези гуми и в това си запазено състояние, ми подсказва, че предишният му собственик не го е карал за това за което е създаден този велосипед. Нямаше да съм учуден ако бяха примерно Nobby Nic, защото Smart Sam се ползват предимно при планинските твърдаци.
 
Техническите спецификации и цената, може да видите тук:
 
Този красив есенен пейзаж навън ме кара да зарежа всичко и се впусна в поредното планинско велоприключение, като този път съм избрал за дестинация Рила.
Axess Debris
11 март 2023

Axess Debris е проектиран да осигури гладко и комфортно каране, независимо дали пътуваме до работа, обикаляме градските паркове или решим да покараме по някоя горска пътечка в планината...

прочети още

Харесвам детско-юношеските модели на немската Bulls, защото са оборудвани с всичко необходимо както за града, така и за туристически пътеки и паркове......

прочети още

Погледнат отдалеч, веднага се забелязва, че Merida Big Ninety Nine е върхов клас планински велосипед. Лисичата опашка, лого на американската компания известна с върховите си класове окачвания, в комбинация с японският Deore SLX скоростно-коменден сет и SLX хидравликите с 203 мм XTR ротори и педали комбиниращи удобството на педалната платформа и ефективната SPD система, са повече от достатъчни показатели за това.

прочети още