Черният работен кон 8bar Prenzlberg

22 юли 2023
Черният работен кон 8bar Prenzlberg
Хром-молибденовите рамки не случайно са наричани работният кон на индустрията.
 
Хромолитът е хром-легирана стомана със около 30% съдържание на въглерод и 0,8 - 1,1 % молибден за здравина. Тази стомана е по-здрава от въглеродната, може да бъде допълнително олекотена като при формоването й се опъне (butted) и може да издържи години на тежка употреба.
 
Сравнена с втория най-често използван материал при производството на велосипедни рамки – алуминия, който е малко по-лек и по-твърд от хомолитът, но и доста по-крехък и лесно повредим, двете конструкции имат приблизително еднаква обща тежест.
 
Да, стоманената рамка е малко по-тежка от алуминиевата, но при нея интересното е, че не се нуждае от амортисьор, защото намалената и твърдост абсорбира много по-добре вибрациите при движение по неравен път, за разлика от твърдият алуминий при който в много случаи амортисьора е задължителен за по-комфортно возене. Затова и общото тегло на двете конструкции е приблизително равно. Също така твърдостта на алуминия го прави по-крехък и лесно повредим. За разлика от него пластичността на стоманата дава възможност да се предлага с по-здрави безшевни тръби, а и тя се поврежда по предвидим начин, като се огъва преди да се счупи, за разлика от алуминия, който се чупи, преди да се огъне.
 
Една не малка част от гамата на немският производител 8bar, е изпълнена с велосипеди изработени от хомолитни рамки с намалено тегло, какъвто е велосипедът от снимките.
 
8bar Prenzlberg е типичен представител на класът от вкъщи до работа. Хибрид между шосейния и гравел класовете, не че гравелите не са друг тип хибриди, но това е тема за друга публикация.
 
Умерената геометрия, но комбинирана с ниско поставена и обърната кормилна лапа, ме постави с около 60%-тов наклон при тестването му.
 
Широките гуми в комбинация с добре абсорбиращата вибрации, стоманена рамка учудващо плавно се справи с преминаването по черният, песъчлив път зад офиса ми където го изпробвах. Нямаше нищо общо с една карбонова шосейка, с която реших да мина по същият път. Мога да кажа, че вибрациите са подобни и при движението на велосипед с пружинен Suntour амортисьор и алуминиева рамка.
 
Не знам дали за да намалят въздушното съпротивление или просто за по-голям лукс са го оборудвали с карбонови аеро капли, но определено с тях велосипеда изглежда много по-красив. Не усетих някаква разлика в твърдостта от това, че карбоновите аеро капли в комбинация с по-късите спици като цяло са по-твърди.
 
Няма как да не се изкефя на този велосипед, защото освен, че изглежда много добре е оборудван и с една от любимите ми скоростни системи – Shimano Alfine. 8-те вградени в задната главина скорости, при които не е необходимо въртеливо движение за смяната им, са най-добрият избор за градски велосипед. Минимална поддръжка, огромен ресурс, тиха и прецизна работа – красота!
 
Много хора смятат, че с калници и осветителна система не изглеждали добре велосипедите и винаги съм им се чудил как се справят с карането когато вали.
 
Аз знам как, защото съм виждал подобни ентусиасти – бавно. Бавничко въртене за да стигнеш с най-малко кал по гърба : )
 
Вярно е и че малцина българи ползват велосипед за придвижване от вкъщи до работа, но тези които го правят, като мен, никога не биха се лишили от тези безценни аксесоари заради едната гъзария..
 
Луксозни алуминиеви калници от SKS Germany, елегантно извиващи се около черните колелета.
Много добра осветителна система изградена от Busch & Muller, автономно захранвана от Shimano Alfine динамо главината поставена в предното колело и хидравлични дискови спирачки, за модата, не че при подобен клас са толкова необходими : )
 
Щях да забравя за манивелата, ами каква да е с куха ос и извънбордно поставени лагери за оптимален пренос на мощност.
 
Еххх, ако беше и с ремък щях да го нарека тихата стъпка.
 
Айде да ги съберем до тук нещата и да теглим чертата, че пак се олях...
 
Хомолитна олекотена рамка с размер 57см. подходяща за ръст 178-188 см., Shimano Alfine 8 скоростна система, хидравлични дискови спирачки, Busch & Muller светлини захранвани от Shimano Alfine динамо главина и карбонови аеро капли с широки гуми..

Вдъхновението, което някой е получил при съзерцанието на типичните действия, извършвани от тези ярко оцветени насекоми, които обичат да ни се показват върху цветята през пролетният сезон когато те резцъфтяват с характерната си красота, е причина за появата на испанската дума „mariposa” – пеперуда. Тази красота няма как да не се свърже и с Дева Мария, от където идва една част от произхода на думата...

прочети още
Specialized Rumor
14 януари 2024

Мечтата не Кети бе да кара най-невероятният велосипед през планините, сама! Но не просто някакъв велосипед, а вълшебен, който да може да я отведе далеч от скучното ежедневие. Мечтаеше си велосипеда й да я отведе на места, които никой преди това не е стъпвал. Представяше си че върти педалите по криволичещи пътеки, диша чистият планински въздух докато покорява величествените върхове на Блу Ридж...

прочети още
Гръмотевицата...
14 януари 2024

Навсякъде в планината, така немците са описали своят модел Thunder и наистина можем да се съгласим с тях, нали?

прочети още